Segon avís a la humanitat dels científics del món

La Unió de Científics Preocupats és una organització sense ànim de lucre fundada l’any 69 per professors i estudiants de l’Institut Tecnològic de Massachusetts. Va néixer amb l’objectiu de revisar de forma crítica i continuada les polítiques del govern en aquelles àrees on la ciència i la tecnologia són claus. També buscava allunyar-les de la seva aplicació militar i dedicar-les als problemes ambientals i socials més urgents.

Fa vint-i-cinc anys, la Unió de Científics Preocupats i més de 1.700 científics independents, inclosa la major part dels guanyadors del premi Nobel de ciències, van redactar l’anomenada “Advertència dels científics del món a la Humanitat” de l’any 92. Aquest manifest feia una crida a la societat a fer un canvi fonamental per afrontar el canvi climàtic i el creixement continu de la població, la destrucció de la capa d’ozó, l’esgotament de la vida marina i de la disponibilitat d’aigua dolça, la mort de les zones oceàniques o la desaparició dels boscos i la biodiversitat.

En el seu escrit, els investigadors van demanar a la Humanitat que reduís la destrucció ambiental. Que canviéssim urgentment la nostra gestió dels recursos naturals per evitar la gran misèria que ens deparava el futur. Avui dia, aquest futur segueix acostant-se, cada vegada tenim menys temps per aturar l’espiral de conseqüències negatives i són més les línies vermelles sobrepassades que ja no tindran volta enrere.

A finals del 2017, els científics van tornar a publicar un segon manifest a la revista científica BioScience amb les signatures de més de 15.000 investigadors de 184 països d’arreu del món, un suport que segueix creixent dia a dia. D’aquests, 20 són del Centre d’Estudis Avançats de Blanes. Aquesta segona advertència denuncia la situació actual del nostre planeta i exposen els problemes en què es troba la humanitat en ple segle XXI. Demanen una actuació ràpida per aturar tots els efectes negatius que estem provocant abans no sigui massa tard, els mateixos efectes que ja provocàvem el segle passat.

I és que el forat de la capa d’Ozó no deixa de créixer, les reserves d’aigua dolça cauen en picat, la pressió destructiva sobre els oceans segueix sent molt severa, sobretot a les zones costaneres, cada vegada són més les zones mortes irrecuperables, la quantitat d’espècies d’animals i plantes que desapareixen irreversiblement és immensa, les emissions de diòxid de carboni i d’altres gasos contaminants i d’efecte hivernacle augmenta sense parar, al igual que la temperatura mitjana, i, amb tot, la població humana s’eleva de forma desmesurada, tal i com ho fan les plagues.

Els científics proposen aturar i combatre el deteriorament progressiu amb propostes com la creació de més reserves terrestres i marítimes; enfortir les lleis contra la caça furtiva i augmentar les restriccions contra el comerç d’espècies protegides; aplicar programes de planificació familiar; promoure dietes més respectuoses amb el medi; la utilització generalitzada d’energies renovables, entre moltes altres. I el més important: que l’opinió pública mundial pressioni als polítics perquè prenguin les mesures oportunes per frenar les amenaces mediambientals que transformaran el món tal i com el coneixem.

Programa emès el 12 de gener del 2018

Podcast del programa