Seguim insistint en el canvi climàtic i global

Avui volem recuperar un dels temes amb els quals vam iniciar la primera temporada del Brots de ciència. Es tracta d’un problema greu, realment preocupant. Un tema que sovint es deixa fora de les agendes polítiques, tal i com hem pogut comprovar al llarg de la campanya electoral que acaba avui. Estem parlant del canvi climàtic i global.

Al llarg dels últims anys, la societat ha començat a veure el canvi climàtic i global com a un problema real, proper i molt i molt actual. El tenim aquí i el notem. Veiem com cada any batem rècords de temperatura, notem les onades de calor més freqüents, o la manca d’aigua. Però també les pluges torrencials, els temporals marítims i com l’aigua cada vegada arriba més endins. Per no parlar de la contaminació pels plàstics, l’aire contaminat de les ciutats o l’arribada d’espècies invasores i de malalties exòtiques.

Els últims mesos, a més a més, estem sent testimonis de les manifestacions que milers i milers de joves de tot Europa es manifesten cada divendres. Demanen els polítics que facin alguna cosa d’una vegada. Estan farts i fartes de veure que no es fa absolutament res. Al contrari. Es segueix augmentant la pressió sobre la natura i s’està duent els ecosistemes al límit sense posar-hi fre.

El que veuen aquests joves és el món que els hi estem deixant. El món en el que viuran quan siguin grans si no comencem a posar fil a l’agulla. El que veuen és que quan ja ho haguem destruït i contaminat tot al màxim, els hi cedirem les regnes perquè ho arreglin ells. I entre vosaltres i jo, tindran una feinada de por.

Per això us vull recordar de què va això del canvi climàtic i per què es produeix. El canvi climàtic és el procés global amb el qual té lloc l’augment progressiu de la temperatura mitjana del planeta Terra. I es deu principalment a que l’efecte hivernacle dels gasos de l’atmosfera s’està intensificant. L’efecte hivernacle és un procés natural i necessari, però nosaltres l’estem alterant ràpidament.

L’augment de l’efecte hivernacle es produeix perquè, contínuament i des de fa moltes dècades, l’activitat humana allibera gasos que el generen: com són el diòxid de carboni o CO2, el metà i el vapor d’aigua i, a més, ho fem en grans quantitats. Per explicar-ho de manera molt senzilla, podem dir que aquests gasos tenen la particularitat que no deixen escapar l’energia que ens arriba del Sol altra vegada cap a l’espai. Per culpa d’això, l’aire es va escalfant i amb ell l’aigua del oceans.

Aquest fet porta associada una sèrie de canvis molt complexes que encara no hem pogut entendre del tot. Amb ells arriba l’elevació del nivell del mar, l’augment de les temperatures i la variació en els patrons de pluges de cada regió. El clima es torna més extrem, retrocedeixen les glaceres, creix el nombre d’espècies extingides, es veuen afectades les collites i es produeix l’expansió dels deserts, entre moltes altres coses.

A Catalunya també estan arribant tots aquests canvis. Les pluges són cada vegada més torrencials i concentrades en el temps, amb la qual cosa augmenten les inundacions. Però l’aigua cau tant de cop que no queda retinguda i l’escassetat és més important. També els incendis comencen a ser més habituals, fins i tot, fora de la temporada d’estiu.

Fins a mitjans del segle XXI, anirem apreciant més i més canvis a la natura que ens envolta, ja que, malauradament, el Mediterrani és un dels llocs més vulnerables al canvi climàtic i global. La magnitud del problema al qual ens enfrontem requereix de polítiques urgents que treballin en la mitigació dels efectes i l’adaptació als mateixos. Accions en les quals hi participin els experts, les empreses i les administracions públiques.

A la nostra web podreu consultar els projectes i les diferents accions que fem des del CEAB per entendre el canvi climàtic i global, contrarestar-ne els efectes i conservar i restaurar la natura. En gran mesura, també per convèncer a les administracions públiques de la necessitat d’actuar sense més demora. Clarament, encara tenim molt a fer.

 

Programa emès el 26 d’abril del 2019

Podcast del programa