Un micromecenatge per estudiar els deserts submarins

Fa un parell de mesos, us vam explicar que els boscos d’algues que cobreixen les roques del litoral estan desapareixent. Però no només a una zona i no només al Mediterrani. Sinó que estan desapareixent en tots els mars i oceans del món. Això està donant lloc a la presència cada vegada més gran de deserts submarins que substitueixen aquests boscos d’algues. L’augment de blancalls és una idea preocupant, ja que té greus implicacions per la biodiversitat i la sostenibilitat dels recursos marins i, per tant, també pel benestar i l’economia mundial.

El fenomen no queda aquí, i és que, a més, l’increment de deserts submarins fa disminuir la capacitat natural que tenen els oceans per esmorteir els efectes del canvi climàtic i fa empitjorar la qualitat de les aigües. De fet, en una petita part, l’aparició de blancalls està produïda per l’escalfament global. Però és l’efecte combinat amb la pesca excessiva que pateixen els depredadors i grans depredadors marins el que realment els origina. Sense depredadors, els herbívors com els eriçons de mar augmenten en nombre sense cap control i s’alimenten sense mesura de les algues fins que les esborren del mapa.

Per tant, podem afirmar que la sobrepesca i l’escalfament global són les causes principals de la desaparició dels boscos submarins que cobreixen les costes rocoses dels pars temperats. Els quals transformen aquests paisatges en zones on no existeix res més que roca nua. Al CEAB fa uns anys que treballem amb els blancalls. Estudiem les localitzacions on apareixen, les seves possibles causes, els seus efectes i mirem d’esbrinar quines són les solucions que donar la volta a aquesta greu problemàtica.

Tenim molt clar que poder localitzar tots aquests deserts submarins i fer-ne un seguiment adequat és imprescindible per garantir la viabilitat dels recursos marins en el futur i conservar la salut dels oceans del planeta. Malauradament, fer-ho és complicat i molt costós, però cal que els descobrim i que els comprenguem bé sens falta. Només així podrem ajudar a trobar les solucions que ens permetran conservar la salut dels oceans del món. I, per això, us convidem a participar en el seu descobriment!

Hem creat un projecte científic a Verkami, una plataforma web dedicada al micromecenatge. El nostre objectiu és dotar del material necessari a una nova xarxa internacional que hem creat per estudiar els deserts submarins de tot el món per tal de prevenir la seva expansió. Comptem amb la col·laboració de centres de recerca científica, universitats i associacions de tots els continents des d’on participaran multitud d’investigadors i investigadores i col·laboradors experts.

Els diners que recaptem ajudaran als diferents equips que col·laboren amb el projecte a aconseguir el material i les eines necessàries per a fer el seguiment per tot el planeta. Sobretot es destinaran en la compra d’un dron aeri per detectar els blancalls des de l’aire, cosa imprescindible per accedir a indrets remots del globus. I també en la compra de complements per a un dron submergible que ens ha concedit Open Explorer i National Geographic i que necessitem per poder documentar els blancalls. Només una petita part dels diners es dedicarà a una web per informar sobre totes les novetats que tinguem.

El projecte “Descobrint els deserts submarins” l’hem dividit en 3 fases. Una primera fase de “Descobriment”, en la qual treballarem per descobrir els deserts que segueixen amagats sota la superfície per així entendre per què i com apareixen. Per localitzar-los farem servir els drons aeris, els subaquàtics i les immersions dels equips de busseig. La segona fase serà la de “Seguiment”, perquè els deserts no són estàtics i sovint estan en estat d’expansió. Per això, en marcarem alguns dels més coneguts per estudiar-ne l’evolució gràcies a les imatges aèries dels drons i el treball de camp fet amb les immersions.

Per últim, la tercer fase serà la d’“Acció”. La fase final la destinarem a estudiar les possibles solucions i elaborarem les propostes de gestió ambiental i dels recursos que ens permetran recuperar els boscos submarins perduts fins ara, amb mètodes de restauració directa i indirecta.

Així doncs, només ens queda fer una crida enorme a totes les persones del món preocupades pel futur dels nostres mars i oceans perquè es converteixin en petits mecenes. I és que el mar i la vida que conté necessiten de molts petits mecenes que col·laborin i protegeixin el seu futur! Ho podeu fer amb molts pocs diners. Des de només 10€, passant per oferir-ne 25, 50, 80, 100 o 500, i fins a un màxim de 3000€. Com més gran sigui la vostra aportació més regals tindreu a canvi. Perquè la vostra ajuda és una recompensa per a tots, i per tant, nosaltres et compensarem a tu! Entra a la web verkami.com i fes una ullada al projecte.

Programa emès el 14 de juny del 2019

Escolta el programa