Un projecte dirigit per Daniel Oro (CEAB-CSIC) és un dels 25 projectes seleccionats pel Programa de Ayudas a Equipos de Investigación Científica 2019 de la Fundación BBVA

“Els impactes de l’eradicació d’una rata invasora a Mallorca”, projecte dirigit per Daniel Oro (CEAB-CSIC), és un dels 25 projectes escollits enguany per la Fundación BBVA per rebre finançament del  Programa de Ayudas a Equipos de Investigación Científica 2019.

A la Mediterrània, les invasions de rata han donat forma als ecosistemes insulars tal com es coneixen en l’actualitat. El paper de les rates ha estat fonamental en les xarxes tròfiques per la seva dieta omnívora, ja que ha modelat la fauna i la flora, provocant l’extinció local de plantes, invertebrats i fins i tot de vertebrats. El 2011 es va dur a terme a l’illa de Dragonera (Mallorca) la major campanya de desratització reeixida a la Mediterrània, oportunitat que utilitzaran aquests investigadors per estudiar els efectes ecològics a nivell sistèmic d’aquesta eliminació. Quantificar els canvis observats a la coberta vegetal i en les comunitats d’invertebrats i vertebrats, com el crustaci terrestre Armadillidium cruzi, la sargantana balear i la baldriga balear. A més, estudiaran els processos d’extinció-colonització de les diferents comunitats i poblacions de flora i fauna, comparant la informació disponible abans de 2011 i la recollida en aquest projecte.

Investigador principal: Daniel Oro de Rivas, professor d’Investigació, Centre d’Estudis Avançats de Blanes (CEAB-CSIC)

Membres de l’equip: Giacomo Tavecchia (CSIC); Jose Manuel Igual Gomez (CSIC); Simone Tenan (MUSE Trento-Museo Scienze Naturali); David Alonso Giménez (CEAB-CSIC); Yolanda Pueyo Estaún (CSIC); Joan Bauzá Llinás (Universitat de les Illes Balears); Lluc Garcia Socias (Museo de CCNN de Les Balears); Roger Pradel (CNRS); Ana Sanz Aguilar (Universitat de les Illes Balears); Josep Sardañes Cayuela (CRM-Universitat Autonoma de Barcelona).

 

https://www.fbbva.es/noticias/la-fundacion-bbva-impulsa-proyectos-de-vanguardia-de-25-equipos-de-investigacion-cientifica