El CSIC llança la plataforma Oceans+ per investigar la resposta del medi marí al canvi climàtic

El Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) va presentar el passat divendres a la Casa de la Ciència de Sevilla, seu de la Delegació del CSIC a Andalusia, la Plataforma Temàtica Interdisciplinar (PTI) Oceans+, un nou instrument de l’organisme que aglutina equips científics especialitzats en diferents camps de les ciències marines. La plataforma té com a missió generar coneixement científic sòlid sobre l’estat ambiental del medi marí i la seva resposta i adaptació al canvi climàtic, per contribuir a assolir el bon estat ambiental d’aquest medi. La PTI+ Oceans+ s’alinea amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) 13, Acció pel Clima, i 14, Vida submarina, de l’Agenda 2030 de Desenvolupament Sostenible de l’Assemblea General de l’ONU.

L’acte de presentació de la iniciativa ha comptat amb la participació de la presidenta del CISC, Eloísa del Pino, la delegada del CSIC a Andalusia, Margarita Paneque, el Vicepresident d’Investigació Científica i Tècnica del CSIC, José María Martell, la Subdirectora General per a la Protecció del Mar del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, Itziar Martín, i els coordinadors de la PTI+ Oceans+.

Una de les metes que perseguim és aprofundir en la investigació sobre el paper de l’oceà en la regulació del canvi climàtic i avaluar les repercussions de la contribució oceànica a la mitigació de l’efecte hivernacle sobre els ecosistemes marins”, explica Emma Huertas, coordinadora de la plataforma.

En el marc d’Oceans+ es desenvoluparan noves aproximacions i tecnologies per a l’observació de l’oceà que podran aplicar-se de forma directa en camps com l’oceanografia multiplataforma, la predicció oceànica i climàtica, la investigació pesquera i el big data.

El CSIC participa en la plataforma a través del Centre d’Estudis Avançats de Blanes (CEAB), l’Institut de Ciències del Mar (ICM), l’Institut de Ciències Marines d’Andalusia (ICMAN), l’Institut de Diagnòstic Ambiental i Estudis de l’Aigua (IDAEA), l’Institut Espanyol d’Oceanografia (IEO), l’Institut d’Investigacions Marines (IIM), l’Institut Mediterrani d’Estudis Avançats (IMEDEA) i la Unitat de Tecnologia Marina (UTM). Oceans+ integra també equips de recerca d’altres entitats,com el Sistema d’observació i predicció de les Illes Balears (ICTS SOCIB), el centre científic i tecnològic de Ciència i tecnologia marina i alimentària AZTI i les Universitats de Vigo i Cadis.

La plataforma Oceans+ compta amb finançament de la Subdirecció General per a la Protecció del Mar del Ministeri per a la Transició Ecològica i Repte Demogràfic i la a la Secretaria General de Pesca del Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació.