Les jornades de portes obertes han estat tot un èxit

Divendres passat vam tancar amb èxit les Jornades de Portes Obertes en el marc de la Setmana de la Ciència 2022 organitzades des del Centre d’Estudis Avançats de Blanes (CEAB-CSIC).

En aquesta edició, hem rebut la visita de més de 300 persones al centre. Així mateix, aquest any, s’han realitzat dues xerrades divulgatives a diferents centres educatius i el pròxim 30 de novembre projectarem el documental “50º” a la Sala del Centre Catòlic de Blanes.

Més de 240 alumnes han passat per les instal·lacions del CEAB

En total, ens han visitat més de 240 alumnes de 8 centres educatius diferents. De Blanes, l’Institut S’Agulla, l’Institut Sa Palomera, l’Institut Serrallarga, el Col·legi Cor de Maria i el Manyanet de Blanes. De Tordera, l’Institut Lluís Companys. De Malgrat de Mar, l’Institut Ramon Turró i Darder i, finalment, de Lloret de Mar, ens ha visitat l’Institut Rocagrossa, el nostre partner del projecte educatiu Aliances Magnet.

Durant la visita al centre, els estudiants han pogut gaudir i conèixer de la mà dels equips d’investigació com es du a terme la recerca en el camp de l’ecologia aquàtica a través de 4 “Rutes Científiques” que els ha permès visitar els laboratoris i els diferents espais de treball del centre. En els diferents circuits els alumnes han pogut participar de manera activa. A la tarda, el centre ha acollit a una cinquantena de persones que volien conèixer primera mà les línies de recerca principals i els projectes més actuals del CEAB.

Tal com expressava la Gemma Agell, coordinadora de divulgació i cultura científica del centre, quan fem divulgació pensem en dos grans objectius: l’alfabetització científica i que estudiants puguin veure les nostres línies de recerca. Aquestes jornades permeten al públic general i a l’alumnat accedir als espais on es desenvolupa el coneixement científic, entrant en contacte directe amb els laboratoris i equipaments de recerca però també de la mà del personal de recerca.

Ens hem desplaçat per apropar la ciència a dos centres educatius

Per altra banda, en Santi Escartin, tècnic del projecte de ciència ciutadana Mosquito Alert, va fer una xerrada divulgativa a l’alumnat de Batxillerat de l’IES Frederic Martí i Carreras de Palafrugell. La xerrada feia un repàs de la història de l’arribada del mosquit tigre a la província de Girona, i també, va explicar com va començar el projecte Mosquito Alert.

Finalment, l’Esperança Gacia, investigadora del CEAB-CSIC, ha estat a l’Escola Sa Forcanera de Blanes, fent una xerrada a tot l’alumnat infantil sobre els organismes marins més desconeguts que habiten els fons marins profunds on no arriba la llum.

El CEAB compromès amb la divulgació científica

Un any més, el Centre d’Estudis Avançats de Blanes (CEAB-CSIC) s’ha compromès amb la divulgació de la ciència i el coneixement, transmetent en aquestes jornades de proximitat la recerca que s’està fent al nostre centre. Com sempre, ens posem a treballar per fer que la pròxima edició sigui encara millor.

No volem perdre aquesta oportunitat per donar les gràcies a tot el personal del CEAB que s’ha involucrat en les rutes científiques i que han fet possible que les jornades hagin estat tot un èxit.