Mars i oceans: pulmons del nostre planeta

Produeixen més de la meitat de l’oxigen que respirem i absorbeixen milions de tones del diòxid de carboni que els humans alliberem a l’atmosfera. A més, són llar d’una infinitat d’organismes, regulen el clima, ens proporcionen aliments, aigua, medicines, energia i molts altres recursos.

La seva importància cabdal com a pulmons i pilar fonamental de la vida a La Terra és una de les qüestions que es reivindica amb el Dia Mundial dels Oceans, que es commemora cada 8 de juny.

L’efemèride posa el focus en la necessitat urgent de cuidar-los, de fer-ne una gestió sostenible. Una feina ineludible, ja que d’ella en depèn la nostra pròpia supervivència.

Planeta oceànic: els corrents estan canviant

Dades com que el 90% de les especies marines estan en perill d’extinció posen de manifest l’abús que hem fet dels nostres mars i oceans. N’hem extret molt més del que es pot reposar i els hem contaminat portant-los al límit.

Per procurar la seva supervivència, que és inexorablement la nostra, cal treballar plegats, buscant l’equilibri, restaurant la vitalitat dels nostres mars i oceans i tornant-los la vida.

Sota el lema “Planeta oceànic: els corrents estant canviant”, el Dia Mundial dels Oceans d’aquest 2023 vol encoratjar aquest canvi i recordar-nos que tots hi tenim un paper important.

Activitats organitzades amb motiu del Dia Mundial dels Oceans

Des del Centre d’Estudis Avançats de Blanes (CEAB), en col·laboració amb la Biblioteca Comarcal de Blanes, hem programat diverses activitats enfocades a la divulgació i sensibilització.

Aquest dilluns 5 de juny s’inaugura l’exposició Endinsant-nos en l’oceà, que es podrà visitar lliurement tot el mes de juny al vestíbul de la Biblioteca. La mostra es fa en el marc del projecte de divulgació científica Ocean Night (enllaç), que ofereix una visió dels mars i oceans des dels diferents prismes com són el seu impacte sobre el clima, la biodiversitat que contenen, l’estreta relació amb la salut humana o les greus amenaces a les que s’enfronten.

A les set de la tarda del mateix 5 de juny, s’ha organitzat una visita guiada al CEAB per tal que totes les persones que hi estiguin interessades puguin conèixer de primera mà les línies de recerca que actualment s’hi desenvolupen.

El dia 7, a les sis de la tarda, es durà a terme el joc educatiu i immersiu Breakout: desxifrant l’oceà. L’activitat, dirigida a públic adolescent i jove, permet descobrir alguns dels secrets dels mars i oceans i de la investigació marina. La conduiran les investigadores del CEAB Gemma Agell i Itziar Brugués.

Dijous 8, també a les sis de la tarda i al pati de la magnòlia de la Biblioteca, es dedicarà l’hora del conte a una investigadora de referència, pionera en la taxonomia, biologia i genètica de poblacions d’esponges marines. Es tracta de Iosune Uriz, que va ser investigadora del Centre d’Estudis Avançats de Blanes i que va assolir reconeixement internacional. L’activitat es duu a terme amb la col·laboració del el Museu Marítim de Barcelona.

Una hora després, al vestíbul de la Biblioteca, es farà una visita guiada a l’exposició per tal de conversar sobre la cultura oceànica. Anirà a càrrec de la també investigadora del CEAB Meritxell Genovart.

Finalment, el 30 de juny, a les 11 del matí es durà a terme el taller “biodiversitat oculta” amb l’investigador Jesús Zarcero. L’activitat va dirigida a nois i noies d’entre 6 i 12 anys.

*El CEAB és l’ens convidat de la Biblioteca Comarcal de Blanes d’aquest mes de juny

*Les places per a participar a les activitats -excepte la visita lliure a l’exposició- són limitades. Per a inscriure-s’hi o obtenir informació addicional, us podeu dirigir a la Biblioteca Comarcal de Blanes: 972 35 80 33 o biblioteca@blanes.cat

Ocean Week

El Centre d’Estudis Avançats de Blanes també participa activament a l’Ocean Week  que se celebra aquests dies a la ciutat de Milà, Itàlia

L’investigador del CEAB Rafael Sardà moderarà un dels debats sobre economia sostenible i protecció dels mars i oceans.

Concretament, serà el moderador de la taula “Natural Capital and Blue Carbon”, que es duu a terme el mateix 8 de juny, Dia Mundial dels Oceans, a tres quarts de tres de la tarda. La conversa tractarà sobre el capital natural que es troba en entorns marins i costaners i sobre el diòxid de carboni que és absorbit pel fitoplàncton, algues i plantes marines.