Presentem l’Aliança Magnet entre l’Institut Rocagrossa de Lloret de Mar i el Centre d’Estudis Avançats de Blanes (CEAB-CSIC)

El Programa “Magnet. Aliances per a l’èxit educatiu”, promou la innovació en els centres educatius a través d’institucions de referència. Aquest curs 2021-2022 iniciem una aliança  amb l’Institut Rocagrossa de Lloret de Mar amb la voluntat de posar l’esperit i excel·lència científica al servei de la transformació i equitat educativa. El projecte fomentarà l’aprenentatge científic a l’alumnat del centre de secundària lloretenc.

L’Institut Rocagrossa ha acollit la presentació del programa Magnet a la ciutat de La Selva, en la que han participat representants de les institucions que l’impulsen, l’Ajuntament de Lloret de Mar, el Departament d’Educació, la Fundació Jaume Bofill i el CEAB-CSIC.

El director de l’institut, Quique Molina, i la coordinadora pedagògica, Sandra Molins, han transmès el compromís docent del claustre amb el projecte magnet que inicien.

“Des de l’Institut Rocagrossa, a través de l’aliança amb el CEAB-CSIC, ens esforçarem per aportar tot el que estigui a les nostres mans per oferir una educació que permeti a tot l’alumnat transformar el seu futur, mitjançant una educació innovadora i de qualitat que promogui l’equitat i la inclusió” han afirmat.

Pel centre educatiu poder dur a terme projectes de la mà dels científics del CEAB, els  permetrà motivar a l’alumnat amb un aprenentatge competencial. En aquest context, el director del CEAB-CSIC, Emilio Ortega Casamayor, ha compartit que “el mètode científic és una eina que ajuda a afrontar els canvis que requereix la nostra societat”. I és que des de la institució han ofert la seva excel·lència científica al servei de la transformació i equitat educativa.

«Volem una societat preparada pels que canvis que haurem d’afrontar, crítica i per això cal oferir un coneixement basat en evidències que permeti crear xarxa entre els diferents actors implicats i que ajudi a fer de palanca de transformació» afirmava l’Emilio Ortega, director del CEAB-CSIC.

La presentació del projecte del centre, ha comptat amb la presència del director general d’Innovació, Digitalització i Recerca Educativa, Joan Cuevas, que ha expressat que amb projectes com el Magnet “volem garantir que l’alumnat del Rocagrossa surti preparat pels reptes que tenim com a país: la crisi climàtica, les desigualtats econòmiques, o el mercat laboral que vindrà. Aquests reptes poden ser amenaces o oportunitats, i l’educació és clau per afrontar aquests reptes. Perquè sigui una oportunitat per treballar des de la creativitat, el pensament crític, la resiliència i la perseverança”.

L’alcalde de Lloret de Mar, Jaume Dulsat, ha volgut ser present a la presentació de l’aliança, que suposa un repte educatiu important pel consistori.

“Des de Lloret volem posar el nostre gra de sorra en un projecte tan motivador com Magnet” ha afirmat Dulsat, que ha afegit el futur de l’educació passa per establir aliances com la que avui han iniciat l’Institut Rocagrossa i el CEAB-CSIC, “el futur de l’educació serà establir aliances, o no serà”, ha afirmat.

L’acte de presentació ha comptat també amb la presència del Director de Serveis Territorials, Adam Manyé, el regidor de Ciutadania de l’Ajuntament de Lloret, Albert Ferrandez, la Directora de Serveis educatius del consistori, Cristina Pinto, el director de la Fundació Jaume Bofill, Ismael Palacín, l’assessora Magnet, Marta Simón, i l’equip impulsor Magnet de l’Institut Rocagrossa, entre d’altres.

Estem segurs que l’expertesa i l’activitat investigadora en els àmbits de l’ecologia i la biologia d’organismes, tant de sistemes marins com d’aigües continentals de les més de 170 persones recercadores del CEAB-CSIC ajudarà a promoure el pensament científic de la comunitat educativa de l’Institut Rocagrossa. El CEAB-CSIC és el tercer centre del CSIC a Catalunya que participa en el programa Magnet

Magnet, aliances per a l’èxit educatiu

Aquest programa promou l’aliança d’un centre educatiu amb una institució d’excel·lència en un camp del coneixement específic. Aquesta aliança permet al centre educatiu desenvolupar un projecte educatiu innovador i de qualitat, un projecte atractiu, que tingui magnetisme i que es converteixi en un projecte de referència en el seu territori, tant per les famílies com per la comunitat educativa. El programa està inspirat en les Magnet Schools dels Estats Units, que funcionen des dels anys setanta.

Les institucions que hi participen són institucions de referència i excel·lència en un camp de coneixement específic (ciència, tecnologia, art, comunicació audiovisual, etc.) que tenen un compromís educatiu amb la societat, i una gran capacitat de transferir innovació i coneixement.