Vés al contingut

El 28% dels rius de l’Estat espanyol està salinitzat. Un nou informe proposa mesures per combatre aquesta problemàtica

El nou informe de “Ciencia para las políticas públicasrecopila l’evidència científica existent sobre l’augment de la concentració de sals en els ecosistemes d’aigua dolça. N’explica les principals causes i impactes, alhora que proposa mesures per mitigar aquest problema global i creixent.

La salinització dels ecosistemes d’aigües continentals és una de les amenaces ambientals, i socials, més esteses, alhora que desateses, d’aquest segle. És un problema a escala mundial, això sí, amb afectació desigual: es dona sobretot en les zones àrides i allà on menys control hi ha sobre les activitats humanes que la causen o agreugen.

el-ciclo-antropico-de-la-sal-autoria-ceab-csic
El ciclo antrópico de la sal. Autoría: CEAB-CSIC

Entre aquestes activitats humanes hi ha la sobreexplotació dels recursos hídrics, la mineria, l’agricultura (especialment la de regadiu) i ramaderia intensives, i processos industrials que originen residus salins (com  els de les dessaladores, que generen grans quantitats de salmorres que van a parar als ecosistemes). L’informe també detalla altres causes de salinització relacionades directament amb les nostres activitats com l’entrada als rius d’aigües residuals procedents d’estacions depuradores. A tot això s’hi suma el canvi climàtic, derivat també de l’acció  humana: l’increment de la intensitat de sequeres i altres fenòmens extrems i la pujada del nivell del mar hi contribueixen.

A l’Estat espanyol s’estima que el 28% de la xarxa hidrogràfica té nivells preocupants de sals. L’afectació, com a la resta del món, també es heterogènia, amb zones molt castigades i altres on no és un problema (o no encara). Allà on hi ha una major concentració de sals, s’hi ha constatat una davallada dràstica de la diversitat d’espècies, perdent-se tots aquells éssers que no poden sobreviure en ambients salins. Això afecta greument el funcionament dels ecosistemes i els beneficis que n’obtenim, els anomenats “serveis ecosistèmics”. Entre ells hi ha el de purificació de l’aigua i el de regulació climàtica (s’ha vist que a les zones més salades s’emeten més gasos d’efecte hivernacle).

L’augment de la concentració de sals en rius, llacs, aiguamolls, aqüífers…també té conseqüències negatives molt directes per a les persones. L’excés de sal en l’aigua de consum humà deriva en problemes de salut, com disfuncions renals, preclàmpsia, hipertensió i altres malalties cardiovasculars. A més, hi ha els perjudicis socioeconòmics, ja que nombroses activitats en resulten afectades.

Aquesta és part de la informació que conté l’informe Cuando el agua dulce se vuelve salada: retos científicos y de gestión de los ecosistemas acuáticos” de la col·lecció “Ciencia para las políticas públicas del CSIC. S’hi posen en relleu les causes i conseqüències de la salinització de les aigües continentals; un problema que continua anant en augment arreu del món. El document- elaborat per, entre altres, la investigadora del CEAB-CSIC Eugènia Martí- també proposa estratègies per combatre’l: dona informació clau per orientar tant polítiques i actuacions públiques, com accions privades, capaces de mitigar-lo.

Recomanacions per passar a l’acció

L’informe recorda la necessitat de continuar investigant per comprendre millor els mecanismes i els impactes de la salinització, alhora que el d’aplicar ja el coneixement científic del que es disposa  per al disseny i implementació d’actuacions dirigides a combatre aquesta greu problemàtica.

Proposa canvis en el marc normatiu: entre ells, baixar el nivell permès de conductivitat de les aigües, que actualment es troba per sobre dels valors que es consideren segurs per a la biodiversitat. I suggereix moltes altres accions concretes per reduir les emissions de sal, dirigides tant al sector públic com al privat. Entre elles, metodologies més sostenibles en agricultura i indústria; tècniques de minimització de residus en mineria, com el “backfilling“; o, per citar-ne una de ben concreta: substituir la sal per altres productes biodegradables per cobrir carreteres davant el pronòstic de glaçades.

En definitiva, el document ofereix solucions tangibles per fer front a la salinització de l’aigua dolça. A més, advoca per la protecció dels ecosistemes vulnerables i per un canvi de model, regit per l’ús racional i sostenible dels recursos naturals i per  la consciència de la vinculació indissoluble entre la salut humana i la dels ecosistemes.

La salinització no només afecta la natura, sinó també les comunitats humanes, que depenem d’aquests recursos i de l’entorn”, afirma una de les investigadores que ha redactat l’informe. “És urgent que integrem aquest problema en les agendes climàtiques i ambientals”, subratlla Eugènia Martí, del CEAB-CSIC.

L’informe conté evidencia científica sòlida, generada en centres i instituts del CSIC; recopilada, prioritzada i tractada per l’equip d’experts que l’ha elaborat. El coneixement científic s’ha transformat en aportacions accesibles a un públic no especialitzat per tal d’orientar polítiques publiques, accions en el sector privat i a nivell ciutadà. Representa, doncs, una eina per a administracions, empreses, entitats i particulars interessats en abordar aquest desafiament mediambiental i social.

El document ha estat realitzat pels investigadors: Miguel Cañedo-Argüelles (IDAEA-CSIC), que n’ha estat el coordinador, Eugènia Martí Roca (CEAB-CSIC), Miguel G. Matias (MNCN-CSIC), i Marta I. Sánchez (EBD-CSIC). 

Podeu accedir a l’informe complet, en aquest enllaç.

Descobreix els secrets dels ecosistemes aquàtics!

Subscriu-te a la nostra newsletter per estar al corrent de les últimes novetats del CEAB

"*" indicates required fields

També et pot interessar