El passat mes de febrer de 2022 es varen anunciar els guanyadors dels XIII Premis de Recerca Joan Torró i Cabratosa, que organitzen el Museu de la Mediterrània i el Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter.
En la modalitat de ciències naturals, els guanyadors han estat Gerard Mas Jiménez, Eduard Serrano Gras i Rafel Coma Bau, investigadors del departament d’ecologia marina del Centre d’Estudis Avançats de Blanes (CEAB-CSIC), per la seva proposta: La conservació dels boscos de gorgònies a la reserva marina de les illes Medes davant el canvi climàtic: validació científica de la tècnica de poda de les branques mortes com a eina de gestió. El jurat el va seleccionar pel fet de ser un projecte que serà de gran utilitat per a la gestió del Parc Natural i servirà per validar científicament una metodologia que porta dos anys d’experimentació.
Els fons submarins dominats per gorgònies són hàbitats que presenten una gran complexitat estructural i, per tant, afavoreixen el desenvolupament d’una elevada biodiversitat. Gerard Mas, estudiant de doctorat, comenta que “al llarg dels darrers anys les poblacions de gorgònies han patit episodis de mortalitat en massa que estan lligats al canvi climàtic. Aquests episodis de mortalitat han tingut lloc a finals de l’estiu d’anys calorosos, quan l’escalfament de l’aigua del mar ha estat superior a la mitjana”.

El paisatge format pels boscos de gorgònies, conjuntament amb els grans peixos, són un dels principals atractius per als milers de submarinistes que visiten les Illes Medes cada any.
“Els episodis de mortalitat han afectat severament les gorgònies en diversos indrets de la mediterrània occidental, causant greus efectes sobre els boscos de gorgònies, uns organismes que poden viure més de 100 anys, de manera que no es recuperaran”, indica Eduard Serrano, investigador del CEAB-CSIC.
Una tècnica innovadora: la poda de les branques mortes com a eina de restauració activa de les gorgònies
Gràcies al Premi de Recerca es podrà donar continuïtat al projecte PODAGORG, el qual pretén validar científicament una tècnica de restauració dels boscos de gorgònies: la poda de branques mortes. Aquest projecte de 2 anys de durada s’inicià l’any 2019, organitzat per BIOSFERA, amb el suport de la Fundación Biodiversidad, Ministerio para la Transición Ecológica y el reto Demográfico; ara, el projecte s’allargarà un any més, durant el 2022.

L’avenç en el coneixement sobre la restauració dels ecosistemes afectats pel canvi climàtic, com ara els boscos de gorgònies, és primordial per promoure la seva conservació. En Rafel Coma, científic del CEAB-CSIC, indica que “l’avaluació científica dels pros i contres de la tècnica de poda de branques mortes de gorgònies permetrà avaluar els seus beneficis sobre la dinàmica poblacional de les gorgònies, com ara la supervivència i la reproducció”.
“Les tècniques de restauració són costoses i només es poden implementar a petita escala, tot i que són una eina útil pels gestors dels espais marins protegits, com ara les Illes Medes“, afegeix en Rafel Coma, investigador del CEAB-CSIC.
Davant els efectes globalitzats del canvi climàtic, la restauració d’ecosistemes permet guanyar temps per gaudir del nostre patrimoni natural, tot i que calen mesures globals per disminuir l’emissió de gasos d’efecte hivernacle i l’escalfament del planeta.
Premis de Recerca Joan Torró i Cabratosa
El Museu de la Mediterrània de Torroella de Montgrí i el Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter convoquen bianualment els Premis de Recerca Joan Torró i Cabratosa amb l’objectiu d’afavorir la recerca al territori del massís del Montgrí, les Illes Medes i la plana del Baix Ter.
Aquest premi està dotat amb 3.000 € en cada una de les seves modalitats i recompensa projectes de recerca inèdits del territori.