La Iosune Uriz, a la nova edició de “Petites històries, grans dones»

Amb motiu del dia Internacional de la Dona (8 de març), 9 museus de Barcelona i l’àrea metropolitana es posen d’acord per sisena vegada per oferir el cicle de contacontes “Petites històries, grans dones”. Aquesta iniciativa conjunta, adreçada al públic familiar amb infants a partir de 5 anys, pretén donar a conèixer a través d’una teatralització la figura d’una dona relacionada amb el patrimoni de cada un dels museus participants. “Petites històries, grans dones” és una activitat gratuïta amb aforament limitat que tindrà lloc els tres primers caps de setmana del mes de març.

Una de les protagonistes d’aquest nou cicle és la Iosune Uriz, investigadora “Ad Honorem” del Centre d’Estudis Avançats de Blanes (CEAB-CSIC), pionera en la taxonomia, biologia i genètica de poblacions d’esponges marines, reconeguda en l’àmbit internacional. Ha dedicat més de 45 anys a la recerca en el camp de les esponges.

La Iosune ha estat una de les primeres dones que utilitzà l’escafandre autònom a Espanya. Ha desenvolupat la seva investigació a la Mediterrània i l’Antàrtida, on ha descrit més de 30 noves espècies d’esponges.

El passat dissabte 4 de març de 2023, va tenir lloc al Museu Marítim de Barcelona (MMB), la sessió dedicada a la Iosune. La jornada va ser tot un èxit, tant per l’assistència com per la iniciativa i dinamisme dels nens i nenes que hi van ser presents. Una sessió propera, emocionant i molt enriquidora.

Aquí podeu llegir l’entrevista completa que li van fer, en la que explica les seves inquietuds i curiositats des dels inicis de la seva carrera fins a l’actualitat.

«Un dia vaig anar a Barcelona per comprar-me sabates, i la sabateria era enfront del consolat francès. Vaig veure una convocatòria que penjava a la porta, vaig entrar i vaig emplenar la sol·licitud, i em van donar una beca per investigar el que havia decidit seria el meu objecte d’estudi: les esponges… Era el destí! Resulta que les esponges són els animals vius més antics de la terra!», explica la Iosune.

El Museu Marítim de Barcelona també ha volgut explicar la història de la Iosune en el seu Butlletí infantil PATAPUM, per saber més del mar i la navegació» a través d’una sèrie d’activitats i proves pels més menuts.