Observadores del mar – Plataforma del CSIC- Continua impulsant la red de ciència ciutadana marina a nivell nacional

L’esdeveniment “Sumando miradas por la ciencia ciudadana marina” organitzat per Observadores del Mar i la RedPromar ha estat un èxit i ha obert un nou camí perquè la ciència ciutadana sigui una eina de suport als programes de seguiment de la biodiversitat marina a nivell.

Des d’Observadores del Mar del CSIC i la RedPROMAR del Govern de Canàries, ambdues plataformes de ciència ciutadana marina, s’ha establert una aliança per seguir impulsant, de manera col·laborativa, la ciència ciutadana marina per al seguiment, vigilància, coneixement i conservació de la biodiversitat marina. 

Els passats 7 i 8 de novembre va tenir lloc l’esdeveniment per donar a conèixer aquesta col·laboració i establir el marc de treball col·laboratiu estatal. La trobada va reunir a representants d’administracions públiques estatals, autonòmiques i municipals, centres d’investigació de tot el territori, entitats i ciutadania. L’objectiu comú:  fer que la ciència ciutadana sigui útil per a la conservació marina

Pura Fernández — Vicepresidenta Adjunta de Cultura Científica y Ciencia Ciudadana del CSIC— va destacar que “la creació d’aquesta aliança corrobora la naturalesa essencialment col·laborativa, cooperativa i solidària de la ciència que sempre ha de ser per a la ciutadania, que és el seu múscul necessari per créixer i enfortir-se”. Aquestes paraules reafirmen l’aposta per la ciència ciutadana marina en la investigació. 

L’acte va continuar amb una mirada local de l’historiador Mario Ferrer, seguit d’Emilio Soler (OC-HABs) que va aportar una mirada microscòpica del medi marí. Adolfo Marco —investigador de l’EBD-CSIC— va destacar l’augment de la nidificació de les tortugues a les platges de la costa espanyola, i la importància de la formació de la ciutadania per notificar els albiraments de tortugues adultes (sanes o ferides) o de nius. 

A continuació, va tenir lloc una taula rodona d’experiències en la que es va visibilitzar la connexió que té la ciència ciutadana en molts sectors de la societat. Boris Weitzmann (CMAS) i Marina Muñoz (Buceo Norte) coincidiren en que “en immersions d’oci es poden fer descobriments importants”; Ana Liria (ADS Biodiversidad) i Claudio Barria (CatSharks) —ambdós investigadors— van exposar exemples de noves troballes gràcies a les dades aportades per la ciutadania. Va ser sorprenent la dada de Dennis Rabeling (observador ciutadà i EuroDivers Lanzarote) que ha informat fins al moment de 836 espècies.

Joaquim Garrabou —investigador de l’ICM-CSIC i coordinador general d’Observadors del Mar— i Olga Ayza —tècnica del Servicio de Biodiversidad del Gobierno de Canarias i coordinadora de RedPROMAR— van destacar el valor de l’aliança entre les dues plataformes de ciència ciutadana marina per potenciar aquesta disciplina com a una eina de suport als programes de seguiment de la biodiversitat marina a nivell nacional.

 

La ciència ciutadana marina pot impulsar els programes de seguiment d’espècies protegides

A Espanya hi ha 259 espècies marines protegides, però, només 76 d’elles compten amb un programa de seguiment. A més, la informació dels programes de seguiment es troba fragmentada entre les diferents comunitats autònomes i és de difícil accés, el que dificulta l’ús d’aquestes dades. Aquestes són les conclusions més rellevants de la informació presentada per Macarena Marambio —investigadora de l’ICM-CSIC— a l’inici del segon dia, dedicat a una jornada de treball tècnic.

Es va destacar la importància de tenir xarxes de seguiment d’espècies marines per poder obtenir la informació necessària per respondre a les directives nacionals y europees. La ciència ciutadana es planteja com una eina per complir aquest objectiu i servir per apropar vincles entre la ciutadania i l’administració.

Seguidament, representants de diferents CCAA van explicar les seves experiències i plantejaments sobre l’aplicació de la ciència ciutadana marina a l’administració pública. Durant la sessió de treball es va debatre sobre oportunitats, dificultats i recomanacions amb l’objectiu  d’accelerar la implementació d’activitats de ciència ciutadana per al suport als programes de seguiment de la biodiversitat marina. Tot això, quedarà plasmat en un document de consens que marcarà les línies de treball col·laboratiu a tot el territori.

L’esdeveniment es pot veure a YouTube a partir d’aquest enllaç: https://youtu.be/e0rRktCNq0Y