Quines conseqüències tenen les invasions biològiques marines a llarg termini? Quant triguen els ecosistemes a recuperar-se o estabilitzar-se després d’una invasió? Hi ha invasions biològiques recurrents? Quina és la causa de l’augment o disminució de les poblacions d’espècies invasores?

Per resoldre aquestes preguntes, durant els pròxims anys, realitzaré una investigació pionera on s’estudiïn les dinàmiques temporals i espacials d’espècies invasores marines en diferents localitats europees, mitjançant tècniques per detectar ADN ambiental i fent servir tècniques de seqüenciació massiva (meta-barcoding i metagenòmica).

Per desenvolupar aquesta recerca, s’obtindran mostres de seqüències sedimentàries de zones costaneres marines i també mostres d’aigua de mar circumdant. Per saber l’antiguitat dels sediments i poder reconstruir les dinàmiques temporals, les seqüències sedimentàries seran datades. Aquesta cronologia permetrà datar les introduccions i identificar els canvis ambientals i ecològics al llarg del temps.