Gràcies al projecte Life Blue Natura, les empreses ja poden contribuir a desenvolupar projectes de carboni blau a Andalusia

Després de 5 anys de col·laboració entre el Grup d’Ecologia de Macròfits Aquàtics (GAME) del Centre d’Estudis Avanaçats de Blanes (CEAB-CSIC), la Junta d’Andalusia, la UICN, i la ONG Hombre y Territorio es conclou el projecte Life Blue Natura amb un dels resultats més esperats: la definició de dos projectes pilot de compensació de carboni blau que compten amb el suport del nou estàndard andalús de carboni per a la certificació de crèdits de carboni blau i el marc jurídic de la Llei de Canvi Climàtic Andalusa.

Els treballs desenvolupats per aquest projecte han posat de manifest la riquesa en carboni dels sediments en maresmes mareals i praderies d’angiospermes marines de la Badia de Cadis, així com a les praderies de Posidònia del Parc Natural del Cabo de Gata-Níjar. Gràcies a la definició d’aquests projectes i l’estàndard andalús de carboni blau, les empreses podran compensar les emissions al mercat voluntari de carboni a través d’aquests projectes basats en la conservació i la restauració d’ecosistemes costaners en el context europeu per primera vegada.

Badia de Cadis. Font: Life Blue Natura

Aquesta metodologia i eines testejades i desenvolupades a Andalusia ja són bases pioneres per implementar altres projectes de carboni blau a través dels mercats de compensació d’emissions dins d’Europa.

Estàndard Andalús de carboni per a la certificació de crèdits de carboni blau

El passat mes de desembre la Junta d’Andalusia a través del Servei de Canvi Climàtic va publicar l’estàndard de carboni i els projectes de compensació al Portal de Canvi Climàtic d’Andalusia, un altre dels èxits i eines incloses en aquest projecte Life.

Entre la documentació disponible hi ha:

  • Estàndard andalús de carboni per a la certificació de crèdits de carboni blau
  • La calculadora d’absorcions
  • El document d’ajuda a l’eina de càlcul d’absorcions de diòxid de carboni a praderies de fanerògames marines i aiguamolls
  • El Catàleg andalús de projectes d’absorció de carboni blau