Observadors del Mar es consolida com la plataforma de referència de ciència ciutadana marina a Espanya

Observadors del Mar, promoguda per l’Institut de Ciències del Mar (ICM) de Barcelona, ​​s’ha consolidat com la plataforma de ciència ciutadana marina de referència a Espanya gràcies a la signatura d’un acord amb altres centres marins del CSIC que busca dinamitzar una xarxa de recerca integrada per la ciutadania i la comunitat científica a través del desenvolupament d’activitats destinades a la conservació del medi marí.

La plataforma ha signat un acord amb diferents institucions per impulsar la participació de la ciutadania en activitats de recerca destinades a la conservació del medi marí. Entre els signants de l’acord hi ha el Centre d’Estudis Avançats de Blanes (CEAB), l’Institut Mediterrani d’Estudis Avançts (IMEDEA), el Sistema d’Observació i Predicció Costanera de les Illes Balears (SOCIB) i l’Institut Espanyol d’Oceanografia (IEO).

El paper de la ciutadania

La ciència ciutadana marina ha demostrat ser exitosa en molts projectes a tots els mars del món. De fet, davant de les llacunes de coneixement sobre el medi marí, la ciència ciutadana s’erigeix com una eina clau per ampliar la nostra capacitat d’observació de la biodiversitat i de les conseqüències de les activitats humanes relacionades, per exemple, amb la crisi climàtica, contribuint així a la conservació dels oceans. I és que, la ciència ciutadana és capaç de generar coneixement, promoure la conscienciació de les problemàtiques ambientals que afecten el medi marí i facilitar el diàleg entre la comunitat científica i la societat.

L’acord signat ara impulsarà el desenvolupament i la implementació d’activitats de recerca relacionades amb la ciència ciutadana amb l’objectiu de promocionar xarxes de recerca integrades per ciutadans i ciutadanes, científics i científiques, a part altres professionals, capaces d’obtenir i validar dades referides als impactes, hàbitats i espècies al medi marí espanyol.

“Aquest acord és una palanca molt important per fomentar la participació efectiva de la societat en la implementació dʻaccions de conservació de la rica biodiversitat marina de les nostres costes i, en especial, dels espais marins protegits”, exposa l’investigador de l’ICM-CSIC i coordinador d’Observadors del Mar, Joaquim Garrabou.

Per part seva, Hilmar Hinz, de l’IMEDEA, apunta que “nosaltres busquem, mitjançant la participació en projectes com Observadors del Mar, establir un pont de comunicació entre ciutadans i científics que faciliti explorar, compartir, gaudir i avançar conjuntament en el coneixement del mar”.

En aquest sentit, Rosa Rodríguez, del SOCIB, exposa que “sens dubte Observadors del Mar, és la millor plataforma per amplificar les nostres activitats i projectes i involucrar la ciutadania amb un missatge que compartim totes les institucions participants: conèixer, participar i impulsar la conservació del nostre oceà”.

“La ciència ciutadana és, a més, imprescindible per sensibilitzar la ciutadania dels problemes generats per la nostra activitat”, tal com explica Emilio Casamayor, del CEAB,. Per això, al centre treballen amb les escoles, per exemple, per estudiar la presència i els efectes dels microplàstics a l’entorn marí.

Finalment, María Gómez-Ballesteros, cap de l’àrea de medi marí i protecció ambiental de l’IEO, confia que “la gran cobertura territorial dels nou centres costaners de l’Institut contribueixi a continuar millorant la participació ciutadana a Observadors del Mar, tan important per a fomentar la cultura científica marina a la societat”.

Observadors del Mar, un cas d’èxit

Observadors del Mar és una plataforma de referència de ciència ciutadana que, des de l’any 2012, es dedica a la conservació del medi marí implicant en aquesta tasca la ciutadania. Ho fa proposant reptes i proporcionant protocols científics directes i senzills perquè pugui participar en el procés científic.

Actualment, la plataforma compta amb 15 projectes en què participen més de 100 investigadores i investigadors pertanyents a 45 institucions científiques que validen les observacions, garantint així la qualitat informació aportada. Al llarg d’aquests deu anys, les activitats de la plataforma han implicat més de 3500 observadores i observadors, així com més de 350 entitats, generant més de 16000 observacions.

Totes aquestes dades, que són d’accés lliure i es transfereixen a repositoris nacionals i internacionals, estan ajudant a comprendre millor l’abast dels efectes de processos com el canvi climàtic, la introducció d’espècies exòtiques, els episodis de mortalitat massiva d’espècies o la pressió de les activitats humanes sobre el medi marí.

De fet, suposen una important aportació per al projecte LIFE INTEMARES, que està coordinat per la Fundació Biodiversitat i la Fundació Marilles i, des de l’any 2019, dóna suport a Observadors del Mar.