COM CONTRIBUEIX LA CIÈNCIA CIUTADANA A AMPLIAR EL CONEIXEMENT SOBRE L’ESCALFAMENT DE L’OCEÀ

El projecte LIFE INTEMARES va organitzar una jornada per donar a conèixer als mitjans de comunicació el paper de la ciència ciutadana marina en la generación de coneixement científic sobre l’escalfament del mar.

La ciència ciutadana és un instrument eficaç per involucrar la societat en el desenvolupament de coneixement i canalitzar-lo cap a una gestió millor. Per això, el projecte LIFE INTEMARES la impulsa aliant-se amb la plataforma Observadores del Mar, coordinada per diferents centres del CSIC.

Actualment, la plataforma compta amb 17 projectes actius dedicats a la conservació marina i centrats en diferents àmbits científics: biodiversitat, espècies exòtiques, espècies amenaçades, impactes i canvi climàtic. Hi participen 110 investigadors de més de 60 centres de recerca, universitats i organitzacions, tant espanyoles com de 12 països més. Pel costat de la ciutadania, compta amb la col·laboració de més de 5.500 persones observadores i 490 entitats que han registrat més de 22.000 observacions, fet que avala la trajectòria d’aquesta gran comunitat d’amants del mar.

Gràcies a aquesta aliança, s’ha aconseguit enfortir la xarxa de recerca integrada per la ciutadania, la comunitat científica i altres actors locals clau, per tal que el coneixement científic generat es pugui transferir a les administracions competents en la gestió dels espais marins protegits. Aquesta transferència es duu a terme a través de la integració de la informació al Banc de Dades de la Naturalesa, entre altres repositoris, on les dades queden a disposició dels gestors.

A més, el suport de LIFE INTEMARES ha permès reforçar i ampliar la xarxa d’Observadores del Mar des de Catalunya, el País Valencià i les Balears a la resta de demarcacions marines de l’estat.

Registrar l’escalfament de l’oceà amb l’ajuda de la ciència ciutadana

En els darrers anys, la Mediterrània ha assolit les temperatures més altes registrades fins ara. Les onades de calor marines cada cop comencen més aviat, duren més temps i són més intenses i freqüents. Això afecta la vida marina i ocasiona, entre altres efectes, la redistribució d’espècies i fenòmens de mortalitat. Espècies mòbils, com els peixos, poden canviar-ne la distribució, i algunes espècies invasores, acostumades a climes més càlids, poden colonitzar noves àrees. Per a les espècies que viuen fixes al substrat, com els coralls i les esponges, les temperatures elevades poden ocasionar mortalitats importants o afectar processos vitals com ara la reproducció.

Observadores del Mar facilita protocols adaptats perquè la ciutadania pugui reportar aquests fenòmens amb el màxim rigor possible: la plataforma ja ha recollit dades de mortalitat de corals, a través del projecte Atenció Corals, la distribució dels peixos indicadors de canvi climàtic, a través del projecte Peixos i escalfament, floracions massives de Posidonia oceanica, així com l’arribada d’espècies invasores, com l’alga Asparagopsis taxiformis i el peix globus Lagocephalus sceleratus. El projecte Deserts Submarins aborda la desaparició de boscos d’algues, com a conseqüència del canvi climàtic, entre d’altres factors.

Durant la jornada, celebrada aquest passat 8 de novembre, els mitjans de comunicació assistents van poder conèixer de primera mà aquests projectes. D’una banda, van visitar els laboratoris del Centre d’Estudis Avançats de Blanes (CEAB-CSIC), on van veure mostres de com afecta l’escalfament de l’oceà la vida marina mitjançant l’adquisició de dades sobre la presència d’espècies invasores, peixos indicadors i mortalitat de coralls, recollits a la plataforma i oferts per la ciutadania.

A més, per conèixer de primera mà el procés de recopilació de dades, la jornada es va complementar amb una sessió pràctica a la localitat de Tossa de Mar, on els periodistes assistents van realitzar una immersió amb snorkel al costat del centre de busseig SuperDive Tossa, un dels observatoris sentinella que col·labora amb Observadors del Mar. Això va permetre als periodistes, guiats per un equip científic, identificar les evidències de l’impacte de l’escalfament de l’oceà sobre les espècies i els hàbitats marins.

Gestió eficaç dels espais marins protegits

LIFE INTEMARES avança cap a l’objectiu d’aconseguir una gestió eficaç dels espais marins de la Xarxa Natura 2000, amb la participació activa dels sectors implicats i amb la investigació com a eines bàsiques.

La Fundación Biodiversidad del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic coordina el projecte. Participen com a socis el mateix ministeri, a través de la Direcció General de Biodiversitat, Boscos i Desertificació i la Subdirecció per a la Protecció del Mar; la Junta d Andalusia, a través de la Conselleria de Sostenibilitat, Medi Ambient i Economia Blava, així com de l Agència de Medi Ambient i Aigua; l’Institut Espanyol d’Oceanografia; AZTI; la Universitat dAlacant; la Universitat Politècnica de València; la Confederació Espanyola de Pesca, SEO/BirdLife i WWF Espanya. Compte amb la contribució del Programa LIFE de la Unió Europea.