Un any més participem en el cicle de seminaris #cafèPrismàtic

Un any més i davant de l’èxit de la iniciativa, la plataforma de coneixement Prismàtic posa en marxa el cicle de seminaris virtuals #cafèPrismàtic. La iniciativa, que coordina el CREAF amb el suport del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural,  presenta tot el programa complet de 2023 que enguany fa un focus especial en la restauració d’hàbitats i les solucions basades en la natura.

La tria d’un cicle de seminaris al voltant de la restauració d’hàbitats rau en la urgència per recuperar la natura que ens envolta i que és un dels objectius principals de l’acord internacional Kunming-Montreal pactat a la darrera COP per la biodiversitat, la COP15. A més, aquest tema encapçala un dels objectius de l’Estratègia del Patrimoni Natural i la Biodiversitat de Catalunya ÉSNATURA 2030. La intenció de les ponències és ajudar a enfortir l’agenda comuna entre la recerca i la gestió del patrimoni tot posant en diàleg a persones expertes en ambdós àmbits. Per aquest motiu, durant els seminaris que impartiran  les entitats que col·laboren amb el Prismàtic es compartiran diverses eines ofereix l’evidència científica per revertir la degradació dels hàbitats i la seva preocupant i conseqüent pèrdua de biodiversitat.

L’investigadora Eugènia Martí serà l’encarregada de representar el CEAB-CSIC en el segon #cafèPrismàtic de l’any. Juntament amb el Manel Isnard Blanchar del Consorci Besòs-Tordera, ens parlaran de la recerca i gestió en ecosistemes fluvials urbans per per fer front a la crisi climàtica i el canvi global. Alhora, ens presentaran les instal·lacions tan singulars on realitzen aquesta recerca, les instal·lacions de l’Urban River Lab.

Urban River Lab

Programa

La resta de centres de recerca col·laboradors del Prismàtic tractaran temes molt interessants que aniran des dels ecosistemes fluvials i marins, fins als terrestres i agrícoles: 

  • Restauració hidromorfològica d’ambients fluvials al riu Ter, amb en Pol Guardis del CTFC i l’Eve García Burgos de l’Agència Catalana de l’Aigua.
  • Microreserves de papallones: posant al punt de mira les espècies amenaçades de Catalunya, amb l’Andreu Ubach del Museu de Ciències Naturals de Granollers i l’Irene Figueroa de Paisatges Vius.
  • Solucions basades en natura per crear ciutats més resilients, justes i habitables; amb la Sara Maestre de l’ICTA-UAB i en Xavier Romero de l’Ajuntament de Granollers.
  • Recuperació d’hàbitats per amfibis en els lligallos del Perelló. Del paper a l’experiència al camp; amb el Diego Martínez-Martínez d’Iberà Consultoria Ambiental i l’Israel Estopà del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural.
  • Com reduïm els contaminants en ecosistemes aquàtics amb solucions basades en la natura, amb el Victor Matamoros de l’IDAEA.
  • Experiències de restauració d’hàbitats marins: potencialitats i limitacions; amb la Cristina Linares i l’Andrea Gori de l’IRBio.
  • Restauració d’aiguamolls d’alta muntanya. Sobrepastura, aforestació i regulació hidroelèctrica; amb l’Aaron Pérez i Eulàlia Pladevall de l’IRBio.
  • La conservació dels paisatges de pedra seca i el seu valor per la biodiversitat, amb en Marc Franch i en Pere Pons, del Departament de Ciències Ambientals de la Universitat de Girona.

Us adjuntem aquí el programa 2023

On i quan?

Els cafès Prismàtic tindran lloc com a mínim un cop al mes, de 12 a 13 h, fins al desembre (exceptuant el període de vacances). Després de cada ponència hi haurà una ronda de preguntes per aclarir dubtes i compartir experiències sobre el tema protagonista. La plataforma per seguir-los és Zoom i cal inscripció prèvia, tot i que també es retransmet en directe al nostre canal de YouTube (sense possibilitat de participar al debat). Cal recordar que els seminaris queden guardats a una llista oberta a tothom per si es volen veure més tard o recuperar en un altre moment que es necessitin.