Ciència ciutadana per al seguiment de tortugues marines

Existeixen set espècies de tortugues marines en el món, de les quals sis es poden observar a Espanya. No obstant això, només la tortuga babaua (Caretta caretta) i la tortuga llaüt (Dermochelys coriacea) es detecten amb freqüència en aigües nacionals. De la resta d’espècies, menys conegudes, se’n té molt poca informació. Per això, la col·laboració ciutadana compleix un paper fonamental en l’obtenció de dades que serveixin per a conèixer la seva distribució, reproducció i amenaces, i ajudar a millorar la seva conservació.

Per a facilitar la recopilació dels albiraments, la plataforma de ciència ciutadana marina Observadores del Mar obre el nou projecte Tortugues Marines, on qualsevol persona pot enviar informació i imatges d’albiraments de tortugues sanes o ferides a través de la web www.observadoresdelmar.es.

A més, en els últims anys s’ha detectat un augment en la quantitat de nius de tortugues en platges espanyoles, un fenomen que pot ser més freqüent de l’esperat. Aquest augment en la nidificació posa de manifest la importància de comunicar a la ciutadania com actuar davant aquests casos per a garantir la seguretat dels nius.

“Les tortugues marines estan arribant amb més freqüència a les nostres aigües, la seva diversitat està augmentant i la seva implantació a les nostres platges comença a ser una realitat. Estem molt il·lusionats amb aquesta iniciativa d’Observadores del Mar perquè pot ser decisiva per a millorar la informació disponible sobre elles i la nostra capacitat de protegir-les millor” afirma Adolfo Marco, responsable de l’equip científic del projecte Tortugues Marines i investigador en l’Estació Biològica de Doñana (EBD-CSIC).

Amb aquest nou projecte, Observadores del Mar fa una crida a la ciutadania per a reportar informació sobre albiraments de tortugues sanes o ferides, i la presència de nius a les platges. Centralitzar aquesta informació és essencial per a dissenyar millors estratègies de protecció i rescat.

En el projecte col·laboren la Plataforma Espanyola de Tortugues Marines, l’Estació Biològica de Doñana (CSIC) i diversos experts de totes les comunitats autònomes espanyoles costaneres.

Sobre Observadores del Mar

Observadores del Mar està coordinat per centres de recerca marina del CSIC (Institut de Ciències del Mar, ICM; Centre d’Estudis Avançats de Blanes, CEAB; Institut Mediterrani d’Estudis Avançats, IMEDEA; Institut Espanyol d’Oceanografia, IEO; i Sistema d’Observació Costaner de les Illes Balears, SOCIB) i compta amb la participació d’experts i expertes de diferents centres de recerca —nacionals i internacionals. En total, un centenar de científics i científiques s’encarreguen de validar tota la informació que la ciutadania puja a la plataforma.

Així mateix, Observadores del Mar és soci del projecte LIFE INTEMARES, que coordina la Fundació Biodiversitat del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic. A Balears, la plataforma té una aliança amb la Fundació Marilles, i a Canàries col·labora activament amb RedPromar, per a enfortir la ciència ciutadana marina en totes les illes.