El CSIC obre el termini de presentació de relats a la XII edició de Inspiraciencia

El certamen de relats científics Inspiraciencia del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) obre avui, 15 de març, el termini de presentació de relats fins al 22 de maig de 2022. Com en edicions anteriors, els textos han d’estar escrits en castellà, català, gallec o basc i han d’abordar una temàtica científica. Enguany, a més, hi haurà un premi especial per als relats que tractin sobre Intel·ligència Artificial (IA).

El concurs rep la col·laboració de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT) – Ministeri de Ciència i Innovació i el suport continuat de nombroses entitats culturals i científiques. Aquesta edició comptarà amb la participació especial tant de la Delegació del CSIC en la Comunitat Valenciana per a l’organització de l’acte de lliurament de premis, com de Connexió AIHUB.CSIC, una xarxa que aglutina al personal investigador d’aquesta institució dedicat a la IA i que aportarà finançament i premis en la temàtica de IA del concurs.

Inspiraciencia va néixer l’any 2011 amb l’objectiu d’unir ciència i literatura per a fomentar la creativitat i un acostament diferent al pensament científic. Poden presentar-se al certamen relats curts d’un màxim de 800 paraules en dues categories: Jove (de 12 a 17 anys) i Adults (a partir dels 18 anys). Els originals s’enviaran a través de la web del concurs, inspiraciencia.es, mitjançant registre previ.

Premis

Es concediran dos premis, un d’institucional, per a cada categoria i idioma, i un altre del públic. A més, es lliuraran dos premis especials: el d’Intel·ligència Artificial, novetat d’enguany, i el premi “De ciències i de lletres”, dirigit al professorat.

El premi especial “De ciències i de lletres” es va introduir en l’edició anterior i a ell pot optar el professorat que hagi promogut la participació del seu alumnat amb almenys un relat en la categoria Jove del concurs.

Lliurament de premis a València

Aquest 2022, si les condicions sanitàries ho permeten, el lliurament de premis es durà a terme a casa de la Ciència del CSIC a València al setembre. Des de la sisena edició, el lliurament de premis del certamen ha tingut un caràcter itinerant i s’ha celebrat a Madrid, A Coruña, Sevilla o San Sebastián. En el 10è aniversari del concurs el lliurament va tenir lloc a Barcelona, on va sorgir la iniciativa, i en la seva XI edició el passat 2021 la cerimònia es va celebrar de nou en format presencial en el Palau de la Aljafería, a Saragossa, seu de les Corts d’Aragó.

El jurat estarà compost per persones lligades a l’àmbit científic i literari com Manuel Vicente, del programa Efervesciencia de Ràdio galega; Conxi Ayala, investigadora en l’Institut de Geociències de Barcelona (CSIC); i Pura Salceda, representant de l’Asociación de Escritoras en Lingua Galega, entre altres. La composició completa del jurat s’anunciarà pròximament en la web del certamen.

Inspiraciencia és un concurs impulsat des de la Delegació del CSIC a Catalunya en el qual també col·labora la Cultura Científica i Ciència Ciutadana del CSIC i que pot realitzar-se gràcies a la implicació de moltes persones de les delegacions i instituts del CSIC en: Andalusia, Aragó, Balears, Canàries, Extremadura, Galícia, País Basc i les comunitats de Madrid i València.

Les següents entitats culturals i científiques també col·laboren en el certamen:  Escola d’Escriptura de l’Ateneu Barcelonès; Escuela de Escritores; Asociación de Escritoras e Escritores en Lingua Galega; Editorial Galaxia; Euskal Etxea – Centre Cultural Barcelona; Elhuyar Fundazioa; Mètode – Revista de Difusió de la Investigació de la Universitat de València; Associació d’Escriptors en Llengua Catalana; Investigación y Ciencia; Biblioteques de Barcelona; Efervesciencia – Radio galega i Connexió AIHUB.CSIC.