El veler d’investigació científica TARA mostrejarà diversos punts de la costa catalana

Aquesta primavera arriba a Catalunya l’expedició Traversing European Coastlines (TREC), que es fa amb el famós veler. Es tracta d’una campanya científica per estudiar els ecosistemes costaners de tota Europa. Investigadors del CEAB-CSIC especialitzats en ecologia molecular hi col·laboren.

Al llarg de dos anys, l’equip de TREC recull mostres d’aigua, de sediments, de flora, d’aerosols…dels ecosistemes costaners de 21 països europeus, en 120 ubicacions diferents. Es mostreja des de la part terrestre fins a mar endins, des d’ecosistemes degradats a altres de  naturalitzats. Les tasques de mostreig de columna d’aigua i aerosols són les que es fan amb el veler TARA.

L’expedició, que ja porta vuit mesos en marxa, ha estat a l’Atlàntic, al Bàltic i al Mar del Nord. Ara, treballa al Mediterrani i, el proper 18 de maig, arriba a Barcelona. Durant uns dies, el Port de la ciutat serà la seva base d’operacions. Des d’allà el vaixell navegarà a diversos punts del litoral català, com la zona entre Blanes i Lloret de Mar o l’arxipèlag de les Illes Medes.

A més de les tasques científiques tant a mar com a terra, la campanya TREC porta associades activitats de caire divulgatiu: hi haurà un laboratori mòbil i xerrades obertes al públic sobre els ecosistemes litorals i els efectes que hi tenen els impactes humans. La majoria d’activitats es faran a la seu de l’Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC), al passeig marítim de la Barceloneta, a Barcelona.

TREC està liderada pel Laboratori Europeu de Biologia Molecular (EMBL) juntament amb la Fundació Tara Océan, el consorci Tara OceanS i l’European Marine Biology Resource Centre (EMBRC). Reuneix més de 150 equips de recerca de més de 70 institucions. En cada parada, l’expedició treballa amb col·laboradors locals com l’Institut per de Ciències del Mar (ICM-CSIC), que lidera la coordinació de l’expedició a Barcelona en col·laboració amb l’Institut de Biologia Evolutiva (IBE:CSIC-UPF), l’Institut de Diagnòstic Ambiental i Estudis de l’Aigua (IDAEA-CSIC) i el Centre d’Estudis Avançats de Blanes (CEAB-CSIC).

Aquest és el primer projecte d’abast continental que estudia els ecosistemes costaners i la seva resposta, i resiliència, al canvi global, als impactes provocats pels humans. A través de l’anàlisi de l’ADN ambiental es podrà veure si hi ha una pèrdua accelerada de diversitat d’espècies. Les tècniques moleculars també permetran conèixer les adaptacions dels organismes als estressors que pateixen i avaluar la salut dels diferents ecosistemes.

Les feines de l’expedició permetran, alhora, recopilar informació sobre factors com la presència de contaminants, antibiòtics, pesticides, o hormones, a part de la temperatura, la salinitat, el nivell d’oxigen i altres paràmetres.

La naturalesa europea del projecte implica que les mostres són recollides, desades i tractades de manera estandarditzada. Això permetrà comparar dades d’arreu d’Europa entre sí, un fet fins ara complicat donada les particularitats de cada sistema regional o nacional.