Premis Ciutat de Barcelona 2018

El proper 14 de febrer s’otorgaran els Premis Ciutat de Barcelona 2018, convocats per l’Ajuntament d’aquesta ciutat. Aquests guardons van ser instaurats amb l’objectiu de reconèixer la creació, la investigació i la producció de qualitat realitzada a Barcelona per creadors o col·lectius que hi treballen o per institucions i organitzacions barcelonines que les promouen o les produeixen.

D’entre els guardons destaquem el Premi  “Ciències de la Terra i Ambientals”. El jurat, integrat per Isabel Cacho (presidenta), Xavier Rodó, Francisco J. Doblas, Jaume Terradas i Frederic Bartumeus (investigador del Centre d’Estudis Avançats de Blanes CEAB-CSIC),  ha atorgat, per majoria, el premi a Marcos Fernandez- Martinez, Jordi Sardans i Josep Peñuelas, per l’article “Global trends in carbon sinks and their relationships with CO2 and temperature”, publicat a la revista Nature Climate Change, per la quantificació a nivell global de la resposta de la productivitat neta dels ecosistemes terrestres als increments del CO2 i la temperatura. Aquest treball aporta una informació clau per valorar el paper de la vegetació en l’evolució dels gasos d’efecte hivernacle en el planeta.

Uns altres guardons que destaquem són el Premi “Ciències experimentals i tecnología”, otorgat a Ignasi Ribas, Investigador Científic del CSIC a l’Institut de Ciències de l’Espai i Director de l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya, pel treball “A candidate super-Earth planet orbiting near the Snow line of Barnard’s star”,  publicat a la revista Nature. I també el Premi “Ciències de la vida” al Dr. Eduard Batlle Gómez, Professor ICREA a l’Institut de Recerca Biomèdica (IRB Barcelona), pel seu treball publicat a la revista Nature, pel descobriment d’un nou mecanisme que permet a les cèl·lules de càncer colorectal evadir la detecció pel sistema immunològic i generar metástasis.

Des del CEAB-CSIC els hi enviem una enhorabona a tots ells!