Endinsant-nos en l’Oceà, una fira per donar a conèixer la importància dels oceans dins del projecte ‘Ocean Night’ i de ‘La Nit Europea de la Recerca’

El Centre d’Estudis Avançats de Blanes (CEAB-CSIC) organitza la fira: Endinsant-nos en l’oceà, amb la finalitat de promoure la cultura oceànica, apropar la recerca científica al  voltant de l’oceà i sensibilitzar sobre la necessitat de la seva  preservació. L’esdeveniment s’organitza en el marc del projecte de divulgació científica ‘Ocean Night’ i de l’esdeveniment de la ‘La Nit Europea de la Recerca’.

La fira tindrà lloc el dia 30 de setembre i durant tot el dia hi haurà al Passeig de Mar una exposició amb diferents panells que ens parlaran de l’oceà des de diferents perspectives (clima, salut, recursos, història,…). A més, hi haurà diverses activitats paral·leles per a totes les edats per conèixer de ben a prop la recerca marina, com estudiem la biodiversitat, veure a partir de simulacions el paper clau d’alguns organismes en la preservació de la costa, o fer-nos conscients de les amenaces que pateixen els ecosistemes marins. En concret hi haurà un total de tres tallers:

  1. Biodiversitat oculta: en el que es podrà observar un gran ventall d’organismes nous, dels quals s’anirà descobrint la importància que tenen per al funcionament dels organismes macroscòpics i per a l’equilibri de l’ecosistema marí.
  2. Microplàstics, un petit gran problema: El plàstic està present en gairebé tots els aspectes de la vida quotidiana i malauradament, és cada vegada més freqüent en el medi natural. Aquest plàstic es degrada i es fragmenta en fragments cada vegada de mida més petita, que el mar distribueix per tot el món.
  3. Costa grisa o costa verda? Les plantes marines i la protecció de la costa: es farà una simulació en un aquari que permet simular onades, a partir del qual es proposen diferents situacions que portaran a discutir sobre la fragilitat de les àrees costaneres i la importància de protegir els sistemes naturals costaners.

Ocean Night, un ambiciós projecte de divulgació dels oceans

Ocean Night’ és un projecte de divulgació científica de dos anys de durada (2022 i 2023) que té com a objectiu fomentar la cultura oceànica, conscienciar sobre la profunda relació que hi ha entre la nostra societat i l’oceà, així com promoure el paper de la investigació marina per crear un futur sostenible.

Com a propòsits específics, el projecte busca impulsar pràctiques sostenibles i comportaments més responsables, així com fomentar entre la joventut sortides professionals en l’àmbit de l’economia blava o en ciències marines.

És un projecte coordinat des dels 5 principals centres recerca marina del CSIC (Consell Superior d’Investigacions Científiques): el Centre d’Estudis Avançats de Blanes (CEAB), l’Institut Mediterrani d’Estudis Avançats (IMEDEA) des de Balears, l’Institut de Ciències del Mar (ICM) de Barcelona, l’Institut d’Investigacions Marines (IIM) de Vigo i l’Institut de Ciències Marines d’Andalusia (ICMAN) a Cadis, i amb la participació de l’Institut d’Aqüicultura Torre de la Sal (IATS) de Castelló i la Unitat de Tecnologia Marina (UTM) del CSIC.

La Nit Europea de la Recerca

La Nit Europea de la Recerca se celebra cada any l’últim divendres de setembre en més de 300 ciutats de 30 països de tota Europa. El seu objectiu és apropar la recerca, la innovació i els seus protagonistes, els científics i científiques, a la ciutadania d’una forma planera i divertida. Aquest any, el lema és “Recerca pel canvi”, amb el qual volem transmetre la importància de la recerca de les institucions catalanes i la seva repercussió en el nostre dia a dia.

La Nit Europea de la Recerca és un projecte europeu de divulgació científica promogut per la Comissió Europea en el marc de les accions Marie Sktodowsca-Curie del programa Horizonte 2020.