Premi Extraordinari de Doctorat per una tesi dirigida al CEAB-CSIC

La Universitat de Barcelona ha distingit Mateu Menéndez amb un Premi Extraordinari de Doctorat per la seva tesi, que ajuda a comprendre com els microorganismes s’agrupen i prosperen en ecosistemes extrems.

La tesi Understanding stochastic and deterministic microbial assembly processes in ephemeral saline lakes es va dur a terme al CEAB-CSIC i va estar codirigida per Emilio O. Casamayor i David Alonso.

El treball de camp es va realitzar a les llacunes salines efímeres del desert de Los Monegros durant tres cicles hidrològics consecutius. Les condicions extremes, i altament dinàmiques, que s’hi donen- com les grans fluctuacions de salinitat o els nivells de PH extrems- eren l’escenari perfecte per investigar l’adaptació i les interaccions dels microbis en ambients molt adversos.

El punt de partida va ser determinar quina vida microscòpica contenien els llacs. Després es va analitzar com les àmplies fluctuacions de la salinitat i altres canvis que s’hi produeixen afectaven els diferents tipus de microorganismes. Seguidament, la recerca es va centrar en com s’agrupaven els microbis per poder prosperar en aquest ecosistema extrem; en què feia que, en determinades condicions, es trobessin unes o altres comunitats microbianes.

La investigació de tot plegat va permetre descriure el conjunt biològic a partir d’una combinació inusual de punts de vista mecanicistes i integradors.

Un reconeixement a les millors tesis doctorals

Mateu Menéndez ha rebut la notícia de la concessió del premi des de la Universitat de Copenhaguen (Dinamarca), on actualment treballa com a investigador post doctoral, analitzant genèticament comunitats microbianes ancestrals.

Els Premis Extraordinaris de Doctorat es concedeixen a les autores i autors de les tesis més rellevants de cada any acadèmic i són el major reconeixement que aquests treballs d’investigació poden rebre dins la universitat. Ara, la Universitat de Barcelona ha donat a conèixer els guardons corresponents al curs 2021/22, al que s’adscriu la tesi de Menéndez.

Informació addicional:
-Llegiu la tesi Understanding stochastic and deterministic microbial assembly processes in ephemeral saline lakes, clicant aquí