Un milió d’espècies tant d’animals com de plantes, en perill d’extinció

Aquesta dada, facilitada per les Nacions Unides, evidencia fins a quin punt l’explotació sense restriccions de la vida silvestre està comportant la desaparició de moltes espècies, amb conseqüències nefastes pels ecosistemes dels que els humans depenem.

El Dia Mundial de la Diversitat Biològica, que se celebra cada 22 de maig, posa el focus en aquesta qüestió i reivindica un canvi de paradigma en la nostra relació amb el medi natural. Enguany porta associat el lema “Sigues part del pla” i ens reclama accions individuals i comunitàries dirigides a respectar, protegir i reparar la riquesa biològica. La iniciativa insta els governs, les organitzacions no governamentals, les empreses, les comunitats locals i tota la ciutadania a implicar-se activament en la implementació del Pla de Biodiversitat.

A l’entorn d’aquesta Diada s’ha organitzat diversos esdeveniments enfocats a proporcionar evidència científica sobre la pèrdua de biodiversitat, a proposar solucions i a conscienciar sobre la necessitat que tothom camini en la mateixa direcció.

Entre aquestes iniciatives hi ha el BiodIBErsity Day, organitzat per l’Institut de Biologia Evolutiva (IBE), que se celebrarà el mateix 22 de maig, al llarg de tot el matí a l’edifici CMIMA, a la ciutat de Barcelona.

El Centre d’Estudis Avançats de Blanes (CEAB-CSIC) serà a l’esdeveniment. Concretament, la cap del departament d’Ecologia Marina, Emma Cebrian, hi parlarà dels canvis en la biodiversitat pels impactes antropogènics, analitzant el cas específic dels fons rocosos costaners.

El BiodIBErsity Day es planteja com una trobada entre personal investigador de disciplines i centres de recerca diversos, per tal d’abordar col·lectivament aquesta problemàtica.  Connectarà professionals en biologia, evolució, ecologia, conservació, ciències ambientals i molts altres àmbits a través d’una desena de xerrades i sessions de discussió enfocades a trobar estratègies efectives per fer front a la degradació del medi ambient i la pèrdua accelerada d’espècies i diversitat genètica a tot el món.

Per consultar el programa complet de l’esdeveniment, podeu clicar aquest enllaç.

A més de presencialment, l’acte es podrà anar seguint a través de les xarxes socials, amb l’etiqueta #BiodIBErsityDay2024.

Informació addicional:
BiodIBErsity Day 2024
Dia Mundial de la Diversitat Biològica
Vídeo divulgatiu sobre el concepte “biodiversitat” (recurs del programa “Ocean Night”, coordinat des del CEAB-CSIC) 
Altres recursos del programa “Ocean Night” per treballar el concepte “biodiversitat” a les aules (dins l’apartat ” A l’aula” hi trobareu l’activitat Biodiversity Challenge)