Celebrem el Dia Internacional de la Dona i La Nena en la Ciència

Amb l’objectiu d’aconseguir l’accés i la participació plena i equitativa en la ciència per a totes les dones i nenes, la igualtat de gènere i el seu empoderament, el 15 de desembre de 2015 l’Assemblea General de Nacions Unides va proclamar l’11 de febrer com a Dia Internacional de la Dona i La Nena en  la Ciència.

Encara actualment, les dones i les nenes troben barreres de molts tipus i a vegades molt subtils, que dificulten la seva presència en la ciència, una cosa que es fa especialment palesa en la tria dels estudis científics i tecnològics per part de les nenes.

Segons la UNESCO, a escala mundial, les estudiants que cursen estudis superiors dins de l’àmbit de les ciències, la tecnologia, l’enginyeria i les matemàtiques (STEM) només representen un 30%. En tot el món, la presència de dones és particularment baixa en el camp de la tecnologia de la informació i les comunicacions (TIC), amb un 3%. Les ciències naturals, matemàtiques i estadística compten amb un 5% de les dones i, en enginyeria i construcció amb un 8%.

La celebració d’aquest dia és una oportunitat per organitzar activitats que ajudin a visualitzar la feina de les científiques, donar referents femenins i reforçar els estereotips positius en els àmbits científic-tècnics. La iniciativa persegueix superar la bretxa de gènere en l’àmbit científic.

Les activitats del CEAB #11F2023

Des del 2018 el CEAB participa en aquesta iniciativa i cada any augmenta el nombre d’investigadores implicades, enguany 19 investigadores visitaran 12 centres de primària i secundària. Aquestes escoles i instituts es troben repartits per municipis com Blanes, Lloret de Mar, Palafolls, Pineda de Mar, Hostalric, Tordera, Montornès del Vallès i Vielha.

L’objectiu final d’aquestes xerrades i activitats és qüestionar estereotips i remoure complexos adquirits per tal que noies i nois es reconeguin en igualtat de capacitats envers la ciència i la tecnologia.

Entre el 6 i 15 de febrer les investigadores del CEAB compartiran amb prop de 700 alumnes de secundària i batxillerat, i més de 200 de primària les seves experiències i les oportunitats que els hi ha ofert el món de la recerca científica ajudant a crear referents femenins per a noies i nois.

Pots conèixer a les investigadores participants seguint aquest fil a Twitter.

Altres recursos produïts pel CEAB

  • Investigadores del CEAB-CSIC  han participat en una producció audiovisual, titulada “Marcando el ritmo” amb un doble objectiu; d’una banda, divulgar els reptes ambientals associats al canvi global que impacten sobre els ecosistemes aquàtics i, de l’altra, donar visibilitat a la feina que duen a terme les científiques en aquest àmbit. La producció es pot veure al canal de Youtube del CEAB-CSIC.
  • Un dels objectius del projecte Ocean Night és visibilitzar el paper de les dones científiques en l’àmbit de la recerca marina. Per això, 9 investigadores de línies de recerca marina participaran en aquesta iniciativa visitant 6 centres de primària i secundària.