Científiques per un dia amb Plastic0pyr Switch

Apropar la ciència a la ciutadania és una eina per visibilitzar la presència de plàstics als ecosistemes fluvials. Les activitats de ciència ciutadana Plastic0Pyr Switch ajuden a generar hàbits positius vers la gestió dels plàstics als ecosistemes de muntanya.

El Projecte Plastic0Pyr té el seu marc d’acció a la Euroregió dels Pirineus Pirineus Catalans, Andorrans i Occitans, el seu objectiu és prevenir de manera sostenible l’acumulació de plàstics en els ecosistemes de muntanya i evitar el seu transport cap al mar.

Per tal de fer arribar a la ciutadania els objectius del projecte i ajudar a la conscienciació i visibilització de la problemàtica dels residus plàstics als ecosistemes de muntanya, el projecte Plastic0Pyr té un programa d’activitats de ciència ciutadana: Plastic0Pyr Switch.

Tot i que el marc d’acció del projecte són els ecosistemes de muntanya dels Pirineus, portar les activitats de ciència ciutadana a rius i la ciutadania fora del territori pirinenc tenen un impacte molt positiu, tant als territoris on es desenvolupa el taller com, de manera indirecta, als territoris del Pirineu, doncs:

  • De manera lúdica i participativa mostra els impactes que els residus plàstics tenen sobre el medi aquàtic.
  • Els participants coneixen les activitats científiques i objectius del projecte Plastic0Pyr.
  • Visibilitza la presència d’aquests residus als rius i zones adjacents de manera que els participants prenen consciència de la seva presència i de com poden ser transportats a altres regions o bé al mar.
  • Un cop presa aquesta consciència, el participant a l’activitat incorpora coneixements i hàbits que redunden en la preservació dels ecosistemes fluvials tant propers a la seva localitat com als són més llunyans i objecte de pressió turística, com poden ser els territoris dels Pirineus.

En aquest vídeo podeu (en català) veure un exemple d’un taller de Plastic0Pyr Switch fet en col·laboració amb l’Ateneu de la Vall de la Llémena (Sant Gregori, Girona).

Notícia via Plastic0pyr