El projecte Microplastic Watchers ha estat premiat a la primera edició dels Premis CSIC de Divulgació i Comunicació Científica

  • Microplastc Watchers integrat a la plataforma de ciència ciutadana Observadors del Mar ha obtingut el premi accèsit en la modalitat de Projectes de Ciència Ciutadana.
  • El projecte uneix investigació, aprenentatge i conscienciació social.

La primera edició dels Premis CSIC de Divulgació i Comunicació Científica ja tenen guanyadors. El jurat, compost per persones dedicades a la divulgació, la comunicació de la ciència, la investigació i l’ensenyament que desenvolupen la seva activitat dins i fora del Consell, ha concedit un primer premi i un accèssit a cadascuna de les categories de la convocatòria: Projectes de Divulgació, Projectes de Ciència Ciutadana i Obra Unitària.

A més, ha destacat l’alta qualitat dels 233 treballs presentats pel personal del CSIC, que “ha dificultat enormement la decisió final”.

El projecte ‘Microplastic Watchers. Observadores del mar’, coordinat pel Centre d’Estudis Avançats de Blanes (CEAB-CSIC) en col·laboració amb l’Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC), ha obtingut el premi accèssit en la modalitat de Projectes de Ciència Ciutadana. El jurat ha ressaltat “la seva capacitat d’introduir el mètode científic als més joves” i “sensibilitzar en la importància de la conservació del medi marí”, així com la seva “multidisciplinarietat”.

Des de l’equip de Microplastic Watchers es fa un agraïment especial, d’una banda, al CSIC pel premi rebut, i de l’altra, a totes aquelles entitats, centres educatius, professors i professores que han cregut en el projecte i l’han traslladat a les aules. “És un projecte que ha anat creixent gràcies a totes les persones que han participat a les quals volem dedicar també aquest premi”, afirma Gemma Agell, membre del CEAB i de l’equip del projecte.

Microplastic Watchers va néixer el 2016 arran de la creixent problemàtica de contaminació per residus plàstics al medi marí. El seu objectiu és involucrar la ciutadania a fer un diagnòstic de la presència, abundància i variabilitat de microplàstics i mesoplàstics a les platges, a més de sensibilitzar sobre el problema. El seu abast territorial ha arribat fins ara a Catalunya, les Balears i Andalusia, estimem que al llarg d’aquests anys hi han participat al voltant de 9300 persones.

En aquest projecte els centres educatius han trobat un recurs ideal per treballar la problemàtica dels residus plàstics al medi marí, ja que tracta un tema proper, de gran repercussió social i facilita la incorporació de la ciència ciutadana a escoles i instituts.

Finalment volem destacar la guia docent sorgida de l’experiència d’aquests anys treballant amb centres educatius. El seu objectiu és treballar des de la indagació científica i introduir-hi el treball multidisciplinari. Es pot sol·licitar a: info@ceab.csic.es