Més de 400 professionals analitzen els reptes de la divulgació científica

Aquests 25, 26 i 27 d’octubre se celebra, a la ciutat de Granada, el IX Congreso de Comunicación Social de la Ciencia. Professionals del CEAB-CSIC hi participen, parlant de ciència ciutadana i de la multidisciplinarietat com a estratègia per arribar a públics allunyats de les temàtiques científiques.

Més de 400 divulgadors d’arreu del món es reuneixen en aquest congrés. Es tracta de personal investigador i tècnic, docents, periodistes i responsables de les unitats de cultura científica d’universitats, empreses, entitats i centres d’investigació.

L’esdeveniment, que s’ha posicionat entre els més importants del seu àmbit, es duu a terme en format híbrid (presencial i telemàtic). Inclou més de dues-centes ponències i la presentació d’una trentena de pòsters. Tracten de ciència ciutadana, activisme, nous formats narratius i, sobretot, de les sinergies amb altres disciplines com, per exemple, l’art, per poder comunicar millor els missatges i per arribar a públics diferents.

En aquesta línia, la responsable de divulgació del CEAB-CSIC hi parla del projecte dut a terme amb un centre de secundària de la comarca del Maresme. Amb professorat i alumnat del batxillerat artístic (i en el marc del projecte divulgatiu Ocean Night) s’ha aprofundit en les evidències científiques que es tenen sobre l’oceà i les formes de protegir-lo. Posteriorment, els nois i noies han investigat pel seu compte i han elaborat missatges clau, així com “productes” comunicatius concrets i pensats perquè arribin, principalment, a altres joves. L’experiència ha demostrat l’efectivitat d’unir art i ciència i ha permès trencar les reticències inicials de l’alumnat.

El Centre també té representació en l’espai del congrés dedicat a la ciència ciutadana. Aitana Oltra participa a la taula rodona “Ciencia ciudadana: logros y perspectivas” per compartir el coneixement i experiència adquirits amb el desenvolupament de la plataforma de ciència ciutadana Mosquito Alert , liderada des del CEAB-CSIC.

Enguany l’esdeveniment se celebra sota el lema “La unión hace la ciencia“, precisament fent referencia a una divulgació cada cop més universal i inclusiva, així com a la necessària col·laboració entre diferents actors i disciplines diverses per posar les evidències científiques al centre de la presa de decisions.

El Congreso de Comunicación Social de la Ciencia està organitzat per la Asociación Española de Comunicación Científica i els integrants de Granada Ciudad de la Ciencia y la Innovación.

Podeu consultar-ne el programa detallat, accedint a aquest enllaç.