Mosquito Alert, a la nova guia de “Ciència Ciutadana i Natura. Un repte per a l’Educació per a la Sostenibilitat” de la Generalitat

Després d’observar la reducció de la biodiversitat en un 25% en poc més de vint anys, el Govern de la Generalitat ha planificat una estratègia per a la conservació de la natura a Catalunya fins a l’any 2030. Un dels punts principals d’aquest pla té com a objectiu implicar la societat en la conservació del patrimoni natural i la biodiversitat.

En aquest marc, el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural promou una col·lecció de guies adreçades als centres educatius que situen la conservació de la biodiversitat com a eix de treball educatiu als centres.

La primera Guia de la col·lecció és “Ciència Ciutadana i Natura. Un repte per a l’Educació per a la Sostenibilitat”. Aquest manual posa en primer pla el concepte de ciència ciutadana, que l’entenem com una forma de relació entre la societat i la ciència que fomenta la participació activa de la ciutadania en activitats d’investigació científica, ja sigui amb el seu coneixement, amb el seu esforç intel·lectual o bé amb les seves eines i recursos. En aquest context de col·laboració, les persones participants  voluntàries proveeixen de multitud d’observacions i  dades experimentals els equips investigadors, cosa  que permet a institucions científiques ampliar la  seva capacitat de fer recerca fins a límits abans  inimaginables. D’altra banda, els voluntaris, alhora que aporten valor a la recerca,  adquireixen nous coneixements i habilitats, perspectives i mirades sobre la ciència i sobre allò en  què se centra el projecte de ciència ciutadana.

Una de les primeres iniciatives al nostre país en involucrar a la societat en la recerca a través de la ciència ciutadana és el projecte Mosquito Alert, liderat pel científic del Centre d’Estudis Avançats de Blanes Dr. Frederic Bartumeus.

Mosquito Alert investiga i controla mosquits transmissors de malalties com ara la febre groga, el Zika, el Dengue, o la  Chikungunya. Aquest projecte recull moltes de les seves dades d’una gran quantitat de col·laboradors externs voluntaris que, mitjançant plataformes com la App Mosquito Alert, aporten informació molt valuosa sobre aquests insectes transmissors de malalties infeccioses.

“Ciència Ciutadana i Natura. Un repte per a l’Educació per a la Sostenibilitat” destaca Mosquito Alert en el seu apartat “Experiències i aprenentatges”, ressaltant l’aportació que aquest projecte de ciència ciutadana fa a la conservació del patrimoni natural i la biodiversitat.