La “Farmàcia del Mar” arriba a Blanes de la mà de tres projectes europeus

Més de 20 institucions científiques i 8 empreses biotecnològiques de 12 països diferents d’Europa, Canadà i Estats Units participen al congrés internacional organitzat al Centre d’Estudis Avançats de Blanes.

El CEAB-CSIC ha participat en el desenvolupament de nous medicaments d’origen marí des dels anys 80, en col·laboració permanent amb empreses farmacèutiques.

PharmaMar exposarà la seva experiència amb la biodiversitat marina i la biotecnologia com a fonts de compostos antitumorals.

 

Blanes, 29 de març del 2017. Les esponges i els coralls són els animals vius més antics que es coneixen. El seu estudi ens aporta pistes sobre l’origen de la vida animal a la Terra. Però, a més, són els vertaders pioners de la “guerra química”, ja que produeixen centenars de substàncies de defensa que presenten, també, aplicacions farmacològiques. Des de fa més de 20 anys, s’ha estat estudiant diferents compostos procedents d’organismes marins, principalment esponges, per al desenvolupament de nous fàrmacs contra malalties difícils de curar, com el càncer o l’Alzheimer. És el que coneixem com “La Farmàcia del Mar”.

Malauradament, tot i el seu gran potencial, pocs d’aquests compostos bioactius propis de les esponges han pogut arribar a les farmàcies. La raó radica en la dificultat que suposa obtenir la quantitat suficient de substància per a realitzar els assajos clínics necessaris i, més encara, per assegurar la distribució comercial del compost en forma de medicament. Per aquest motiu, més de 20 institucions científiques i 8 empreses biotecnològiques de 12 països diferents d’Europa, Canadà i Estats Units, es van embrancar en tres projectes científics paral·lels amb l’objectiu d’explorar aquest potencial i trobar solucions al problema.
Ara, es reuneixen al Centre d’Estudis Avançats de Blanes, els dies 30 i 31 de març, per posar en comú els seus resultats sobre el potencial biotecnològic d’esponges i coralls, tractar d’oferir solucions al problema de subministrament comercial de productes bioactius, mitjançant l’aplicació de modernes tècniques genòmiques i proposar un sistema de gestió que garanteixi la conservació i l’explotació sostenible d’aquests recursos marins, encara poc explotats i amb un enorme interès social i econòmic. Tot dins del Congrés organitzat pel centre d’investigació blanenc, pertanyent al CSIC, amb el nom de Blue Symposium: Sponges, Corals and the World.

El Centre d’Estudis Avançats de Blanes (CEAB-CSIC) col·labora en el desenvolupament de nous medicaments d’origen marí des dels anys 80, a través de diferents projectes europeus i en constant col·laboració amb empreses farmacèutiques i, molt especialment, amb l’espanyola PharmaMar, la primera empresa a nivell mundial que ha desenvolupat i comercialitzat un medicament antitumoral d’origen marí. PharmaMar estarà present en aquest congrés, on donarà a conèixer els seus èxits i les dificultats que hi ha associades a la Farmàcia del Mar.

Els resultats obtinguts en el marc dels tres projectes europeus: BluePharm Train, Atlas i SponGES, en dos dels quals participa el CEAB-CSIC i pels quals Europa ha dedicat 17 milions d’euros, es presentaran a través de diferents ponències durant el congrés. Es donaran a conèixer els estudis i els avenços aconseguits de cara a la producció eficient d’aquestes substàncies al laboratori, per tal de que puguin ser utilitzades en l’elaboració de nous fàrmacs.

El director del Centre d’Estudis Avançats de Blanes, Emilio O. Casamayor, obrirà el congrés donant la benvinguda a tots els assistents, juntament amb el coordinador europeu del projecte BluePharm Train, Detmer Sipkema, Fernando De La Calle, cap del Departament de Microbiologia I+D de PharmaMar i María Jesús Uriz, investigadora del CEAB-CSIC responsable del projecte BluePharm Train.

A partir de les 12:30h del dia 30 de març, els assistents i responsables dels diferents projectes i empreses participants al congrés atendran als mitjans i respondran a les preguntes que se’ls hi plantegin.

El programa complert del Blue Symposium el trobareu al següent enllaç:
https://www.ceab.csic.es/es/sponges-corals-the-world-international-symposium-on-marine-science-blue-business-and-society/