Blanes fa ciència

El Centre d’Estudis Avançats de Blanes (CEAB-CSIC) col·labora en l’espai “Blanes fa ciència” del programa Que B l’estiu!!! de Ràdio Blanes. Cada quinze dies apropem la ciència al públic blanenc a través dels nostres investigadors. Tractem temes d’interès general relacionats amb els ecosistemes aquàtics i, en molts casos, vinculats a la nostra vila. Ho fem amb un lleguatge amè i entenedor que vol fer arribar als oients el coneixement i la recerca que es du a terme al CEAB.

QUÈ ÉS EL CEAB I QUÈ HI FEM?

Què s’investiga al CEAB? Com es divulga? Aquest primer programa té com a convidades la Teresa Alcoverro, cap del Departament de Biologia Marina, i la Gemma Agell, coordinadora de l’Àrea de Divulgació i Educació, que ens parlen de la recerca que es fa a casa nostra i d’alguns dels objectius en els quals estem terballant actualment com a centre .

Programa emès el 7 de març del 2017.

Podcast del programa

Gemma Agell i Teresa Alcoverro al web

QUÈ PODEM APRENDRE DELS MICROORGANISMES?

Rüdiger Ortiz, investigador pre-doctoral, i Eric Alegret, estudiant de batxillerat de l’Institut S’Agulla de Blanes, ens parlen de la funció que tenen els microorganismes a la natura i fins a quin punt ens faciliten la vida. Més concretament, Rüdiger Ortiz estudia com es formen i com s’organitzen les comunitats de microorganismes en estanys d’alta muntanya dels Pirineus.

Programa emès el 21 de març del 2017.

Podcast del programa

Ràdio 1

QUINS PROBLEMES TENEN ELS RIUS MEDITERRANIS?

La Susana Bernal i en Miquel Ribot són dos investigadors experts en ecosistemes fluvials que treballen en els aspectes biològics i ecològics dels rius de les conques mediterrànies i, particularment, de la conca de la Tordera. Ens expliquen el funcionament d’aquests rius, els problemes que tenen en l’actualitat i quines són les possibles solucions.

Programa emès el 4 d’abril del 2017.

Podcast del programa

Susanna i Miquel al web

EL MAR POT ARRIBAR A SER LA FARMÀCIA DEL FUTUR?

La María Jesús Uriz i la Carla Huete, investigadores especialitzades en esponges, ens parlen dels productes químics que podem trobar en les esponges i els coralls i el gran poder farmacològic que tenen moltes d’aquestes substàncies a l’hora de crear nous fàrmacs, per exemple contra el càncer. Camp de la ciència que ha estat batejat amb el nom de “La Farmàcia del Mar”.

Programa emès el 25 d’abril del 2017.

Podcast del programa

25042017 Blanes fa ciència 10. Carla i Iosune

COM ÉS EL CANYÓ SUBMARÍ ON VIU LA GAMBA DE BLANES?

Daniel Martin, investigador, Nixon Bahamon, responsable de l’Observatori Operacional del Mar Català, i Sara Roman, investigadora pre-doctoral, ens parlen del canyó submarí de Blanes, el canyó marí més gran dels 10 que hi ha a la costa catalana, de les seves característiques, particularitats i potencialitats des del punt de vista científic i econòmic, per exemple en el cas de la famosa gamba de Blanes. Com li estarà afectant el Canvi Climàtic?

Programa emès el 9 de maig del 2017.

Podcast del programa

nixon bahamon al web

LA POSIDÒNIA ENS AJUDA A ADAPTAR-NOS AL CANVI CLIMÀTIC?

Elena Díaz Almela, investigadora integrant del projecte LIFE Blue Natura, ens mostra el valor que tenen les praderies de posidònia com a registre paleoambiental que ens permet retrocedir en el temps per conèixer el clima que hi havia milers d’anys enrere. Aquest projecte també estudia com la posidònia pot ser una eina útil per mitigar els efectes del canvi climàtic.

Programa emès el 23 de maig del 2017.

Podcast del programa

Diaz almela al web

COM ELS PLÀSTICS AFECTEN ELS ECOSISTEMES MARINS?

En aquest programa Luis Francisco Ruiz-Orejón, oceanògraf i ambientòleg del CEAB, ens parla de com els plàstics i els microplàstics abocats al mar afecten als peixos i a altres organismes filtradors. També ressalta el paper important que hi han de tenir la indústria del sector, els gestors i els consumidors, en la solució d’aquesta problemàtica. Gemma Agell, biòloga del CEAB i habitual d’aquesta secció, ens parla també de la tasca que han fet els alumnes de les set escoles públiques de Blanes involucrades a en projecte “Plàstic 0”, a través de les Escoles Tàndem.

Programa emès el 30 de maig del 2017.

Podcast del programa

WhatsApp Image 2017-05-30 at 13.55.07