Brots de ciència

El Centre d’Estudis Avançats de Blanes (CEAB-CSIC) és present a Ràdio Blanes amb l’espai Brots de ciència. Cada setmana l’Anna Oliver  apropa la ciència que es fa al nostre centre al públic blanenc. Hi tracta temes d’interès general relacionats amb els ecosistemes aquàtics i, en molts casos, vinculats a la nostra vila. Ho fem amb un lleguatge amè i entenedor que vol fer arribar als oients el coneixement i la recerca que es du a terme al CEAB.

S’ha acabat la tercera temporada de Brots de Ciència

Aquesta tercera temporada ha sigut molt curta, però també intensa, farcida de nous projectes i descobriments, tant preocupants com esperançadors. Volem agrair enormement a Ràdio Blanes la oportunitat de fer realitat el Brots de ciència i tota la dedicació i suport d’aquests anys.

Programa emès el 20 de desembre del 2019

Podcast del programa

Llegeix el programa d’avui

Big Mosquito Bite

La ciència ciutadana s’uneix al big data per poder predir a temps real si d’uns pocs casos aïllats es pot arribar a desencadenar una epidèmia de Dengue, Chikungunya o Zika. Aquesta és la idea amb la qual treballarà el nou projecte del CEAB impulsat per la Fundació “la Caixa” amb un milió d’euros.

Programa emès el 29 de novembre del 2019

Llegeix el programa d’avui

Podcast del programa

Nou projecte Microplastics Watchers

Des del CEAB, fa temps que treballem amb el projecte Plastic 0, de la plataforma de ciència ciutadana Observadors del Mar, amb el qual busquem plàstic a la sorra de les platges amb l’ajuda dels alumnes de diferents escoles catalanes.

Programa emès el 22 de novembre del 2019

Llegeix el programa d’avui

Podcast del programa

El batec dels rius

Has sentit mai el batec d’un riu?  Un batec hidrològic que té la capacitat de determinar quines espècies habiten aquell riu, quin funcionament té i quins serveis pot oferir a les persones i al seu medi.

Programa emès el 15 de novembre del 2019

Podcast del programa

Llegeix el programa d’avui

La Setmana de la Ciència 2019

Ja tenim aquí la Setmana de la Ciència del 2019, i el CEAB, com no pot ser d’una altra manera, us la vol acostar un any més. Hem programat tot un seguit d’activitats per acostar-vos a la ciència que fem al CEAB.

Programa emès el 8 de novembre del 2019

Podcast del programa

Llegeix el programa d’avui

L’amenaça del tritó del Montseny

El tritó del Montseny és una espècie d’amfibi que només habita els petits torrents de les parts més altes del massís que li dóna nom i ocupa una àrea de menys de 25 km2. Per aquest motiu, en l’actualitat està classificada com a espècie en perill greu d’extinció per la Unió Internacional per la Conservació de la Natura.

Programa emès el 25 d’octubre del 2019

Podcast del programa

Llegiex el programa d’avui

Els esquelets de les esponges són embornals de silici oceànic

El silici és un dels elements químics més abundants de l’univers i, després de l’oxigen, el segon element que més trobem al nostre planeta. A l’oceà, forma part de sediments i roques, i, el que encara és més important, es troba dissolt a l’aigua de mar. Aquest silici dissolt juga un paper clau en el funcionament ecològic de l’oceà a nivell global.

Programa emès l’11 d’octubre del 2019

Podcast del programa

Llegeix el programa d’avui

Els microplàstics trobats a l’àrea marina protegida del Canal de Menora

Durant l’estiu, des del CEAB, IMEDEA, SOCIB i ESADE, hem publicat un estudi que ha estimat que, actualment, a l’Àrea Marina Protegida del Canal de Menorca hi ha 752 milions de partícules de plàstic flotant, que equivalen a quasi 4 tones. Majoritàriament, no es tracta d’objectes grans, sinó de partícules inferiors a 5 mil·límetres que s’han anat fragmentant per l’efecte de les corrents i l’onatge.

Programa emès el 4 d’octubre del 2019

Podcast del programa

Llegeix el programa d’avui

La cervesa i les restes de poda per reduir la contaminació per nitrats dels rius

Deixar a l’aigua les restes de la poda de les plantes aquàtiques que s’utilitzen en els sistemes de depuració natural de les depuradores o bé abocar a l’aigua un residu de l’elaboració de la cervesa que les cerveseres llencen, ajudarà a reduir la contaminació de nitrats a l’aigua provinent de depuradores.

Programa emès el 27 de setembre del 2019

Podcast del programa

Llegeix el programa d’avui

Encetem la tercera temporada de Brots de Ciència

La cimera del clima, els ajuds de la Fundació Bancària La Caixa a projectes de recerca i innovació, Observadors del Mar, la Comissió Dones i Ciència del CEAB, els nous projectes del nostre centre… tot això i molt més durant aquesta nova temporada de Brots de Ciència!

Programa emès el 20 de setembre del 2019

Llegeix el programa d’avui

Podcast del programa