Activitats de divulgació

El CEAB realitza una tasca important de divulgació científica amb activitats per a professors, estudiants i públic en general (exposicions, conferències, …).

SETMANA DE LA CIÈNCIA

Durant la Setmana de la Ciència s’organitzen una sèrie d’activitats pensades per un gran ventall de públic, de totes les edats, que vulgui conèixer la recerca científica que es du a terme al CEAB de més a prop. Les visites guiades de tarda durant les jornades de portes obertes on l’objectiu és que la ciutadania ens conegui in situ, explicant qui som, i què fem a través d’una visita on es transmet la importància de la recerca i el paper dels científics a la nostra societat. Investigadors i investigadores fan la visita guiada pel centre, els laboratoris, la zona d’immersió i la zona d’aquaris, els projectes canvien i amb ells els temes tractats durant les jornades.

FESTIVAL PINT OF SCIENCE

La celebració del Pint of Science a Blanes és una iniciativa que promou el Centre d’Estudis Avançats de Blanes (CEAB-CSIC) amb l’afany d’apropar el coneixement científic que genera la recerca a la ciutadania, tant del CEAB com d’altres institucions. El fet de formar part del festival Pint of Science permet fer divulgació científica en un format diferent, en un ambient relaxat, agradable i distès, on la conversa entre científics i assistents sempre sorgeix amb facilitat.

MOVILAB LABORATORI SOBRE RODES

Una proposta que durant diversos anys es va dura a terme al passeig de mar de Blanes. El camió-laboratori MOVILAB es convertia en plataforma de divulgació científca amb l’objectiu d’apropar la ciència i la recerca a la societat i fomentar la curiositat i l’interès en la societat. Per això, d’una manera molt visual i pràctica, a través de tallers i petits experiments els participants coneixien de ben a prop projectes del CEAB.

Realitzat a mb la col·laboració del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), la Fundación Española para la Ciencia y la Tecnologia (FECYT) i la Fundació Padrosa, que van promoure fa uns anys el projecte MOVILAB amb l’objectiu de difondre el coneixement científic i amb el que van recórrer tota la península.

ACTIVITATS EN L’ÀMBIT EDUCATIU

Escoles Tàndem impulsat per la Fundació Catalunya La Pedrera és un programa educatiu  amb l’objectiu general de millorar la formació integral de nens i nenes de primària. El Tàndem que el CEAB va formar amb l’escola Mossèn Joan Batlle de Blanes va treballar de forma conjunta per transformar l’escola a nivell global seguint els quatre eixos d’innovació pedagògica (a nivell metodològic, organitzatiu, d’entorns d’aprenentatge i cultura de centre), impulsar la cohesió de tota la comunitat educativa i fer de l’escola un referent en projectes de ciències a través de l’especialització curricular al voltant d’aquesta matèria. Durant el període 2015-2018 van treballar conjuntament mestres, formadors i investigadors del CEAB intercanviant coneixements, experiències i material pedagògic. Aquesta experiència es es va plantejar estretament lligada al municipi de Blanes, un indret idoni on viure tota mena d’experiències d’aprenentatge al voltant de les ciències de la vida al medi aquàtic, obert al món i amb una major participació de les famílies.

Projecte finalitzat.

Enllaç al blog del projecte.

DESPERTANT VOCACIONS CIENTÍFIQUES

Setmana de la Ciència

Estudiants d’ESO i batxillerat coneixen el CEAB i la recerca que s’hi desenvolupa a través d’un recorregut científic. A partir d’una pregunta  inicial coneixeran els diferents processos i fases que tenen lloc durant la recerca científica fins a arribar a la fase d’anàlisi de dades, conclusions i comunicació de resultats, això mentre veuen el dia a dia en els laboratoris i com funcionen diferents equipaments del centre.

Joves i Ciència

El Programa Joves i Ciència està impulsat per la Fundació Catalunya La Pedrera i té per objectiu fomentar les vocacions científiques dels joves estudiants amb talent i interès per a la ciència i, alhora, potenciar el seu entusiasme per a la recerca i les carreres científiques. El programa és una oportunitat per a que els estudiants entrin en contacte amb la recerca científica i treballin amb investigadors de primer nivell.

El CEAB acull cada any estudiants de la segona fase del programa perquè coneguin de primera mà com es treballa en un centre de recerca d’ecologia aquàtica.

 

Campus Natura

El Programa Campus Natura és un programa organitzat per la Fundació Catalunya La Pedrera que té per objectiu fomentar les vocacions científiques de 30 joves estudiants de 1r i 2n de batxillerat amb interès especial en el camp de la conservació de la biodiversitat i la natura.

Projecte Setmana del Mar

El CEAB dona suport a l’escola Joaquim Ruyra de Blanes en algunes de les activitats que es duen a terme dins la Setmana del Mar. L’escola dedica una setmana a l’any per fer un apropament al mar i augmentar el coneixement dels alumnes al votant del medi marí a través de propostes concretes i formació a mestres.

CIÈNCIA CIUTADANA

Observadors del mar

Observadors del Mar és una plataforma de ciència ciutadana que involucra a la societat en la investigació marina sobre problemàtiques ambientals i de conservació relacionades amb el mar, a l’hora que ofereix un espai privilegiat per a la concienciació al voltant d’aquests temes. Actualment comprèn 13 projectes, més de 2300 observadors i observadores, 240 entitats vinculades al medi marí, i 70 investigadors i investigadores de diferents centres de recerca i universitats. Les observacions recollides fins al moment han permès detectar canvis en la reproducció i distribució d’algunes espècies degudes al canvi global, estudiar l’evolució d’epidèmies com l’esdevinguda en la recent mortalitat de nacres, alertar de l’arribada d’espècies invasores a la Mediterrània (peixos, algues, crustacis i esponges) així com investigar problemàtiques més recents com la presència i tipologia de microplàstics a les platges.

Si t’agrada el mar, busseges, navegues, pesques, fas esports aquàtics tan de forma professional com aficionada o vas a la platja, t’animem a col·laborar en aquest projecte de ciència ciutadana!

És un projecte coordinat per l’Institut de Ciències del Mar de Barcelona (ICM), el Centre d’Estudis Avançats de Blanes (CEAB), i l’Institut Mediterrani d’Estudis Avançats (IMEDEA) tots tres del Consell Superior d’Investigacons Científiques (CSIC).

Web d’Observadors del Mar

Mosquito Alert

Mosquito Alert és un projecte de ciència ciutadana cooperatiu sense ànim de lucre, coordinat per diferents centres de recerca públics. El seu objectiu és lluitar contra l’expansió del mosquit tigre i el mosquit de la febre groga, dues espècies de mosquit invasores que poden transmetre malalties globals com el Zika, el Dengue i la Chikungunya.

És un projecte dirigit pel dr. Frederic Bartumeus, Investigador Icrea i cap del Departament d’Ecologia Teòrica i Computacional del CEAB

Web del Moquito Alert