Nou èxit de la Setmana de la Ciència blanenca

Aquest any el Centre d’Estudis Avançats de Blanes (CEAB-CSIC) ha ampliat el ventall d’activitats de la Setmana de la Ciència. Del 9 al 16 de novembre s’han dut a terme activitats per alumnat d’ESO a la Biblioteca Comarcal, xerrades i una projecció d’un documental a la Sala de Plens de l’Ajuntament.

Com cada any, també s’han obert les portes del centre a tothom qui ha volgut conèixer el CEAB des de dins. Hem comptat amb uns 500 alumnes de 4rt d’ESO i Batxillerat, d’instituts de Blanes, Malgrat de Mar, Palafolls, Lloret de Mar i Sta. Coloma de Farners. Durant la seva visita al CEAB han descobert diferents espais i laboratoris, on científics del centre els han mostrat les diverses etapes per les quals passa un projecte de recerca: des de la recollida de mostres, les anàlisis que cal fer, l’elaboració de dissenys experimentals o com es treballen les dades fins arribar a les conclusions. S’han tractat temes com l’efecte de contaminants en espècies emblemàtiques d’algues del nostre litoral, els efectes de l’escalfament global en garotes, la capacitat d’autodepuració que tenen els rius, el carboni blau i la paleoecologia, o els estudis de moviment de diferents espècies animals. Tots ells temes actuals de recerca al CEAB. Creiem que és la manera més natural de veure la feina i el dia a dia de la recerca científica.

Enguany també s’han realitzat dues activitats a la Biblioteca Comarcal relacionades amb una recerca més aplicada: la primera sobre l’impacte dels efluents de sortida de depuradores a l’entrar de nou als rius, i la segona sobre com la ciència pot ajudar a trobar solucions a problemes com l’erosió de platges, tractant el cas concret del Delta de la Tordera.

També a la biblioteca, en Fede Bartumeus ens va parlar de “El paper de la ciència en l’era de la postveritat i el “big data””,  per fer reflexionar sobre la vulnerabilitat a la que estem sotmesos davant l’allau d’informació que rebem, i alhora aquella que donem, fins i tot sense saber-ho, a grans companyies. Durant el col·loqui es va parlar del paper que ha de tenir la ciència, i com l’aposta de futur ha de ser cada vegada més obrir la ciència i els treballs científics a la societat, involucrar-la en la recerca i fer-la partícip de les decisions.

En una altra xerrada, aquesta vegada a la Sala de Plens de l’Ajuntament, Kike Ballesteros va comentar el documental “Cabo de Hornos. La mar de la fi del món”. Ens va parlar de la seva participació en l’expedició de Pristine Seas (National Geographic), a aquest indret de l’Amèrica del Sud. L’investigador del CEAB va compartir amb el públic l’esperit del projecte i tot un seguit d’experiències i anècdotes que van donar lloc a un interessant debat. Com a colofó ens va dir que en 10 anys han aconseguit crear 19 reserves marines arreu del món en llocs remots, per preservar-los de la intervenció humana.

Estem molt satisfets de la bona acollida amb què s’han rebut totes aquestes activitats, cosa que ens esperona a treballar per la propera edició.

Participació: 730 persones, comptant 500 persones entre alumnat i adults que han pres part a les 3 jornades de portes obertes, els 180 alumnes d’ESO que han participat a les activitats organitzades a la Biblioteca Comarcal de Blanes, i la cinquantena de persones que van assistir a les dues xerrada i documental organitzats en aquest marc de la Setmana de la Ciència.