Projecte DosMares: estudi integral del canyó submarí de Blanes

DosMares és un projecte d’oceanografia profunda entre els canyons de Blanes i Avilés, que pretén entendre els efectes de les connexions existents entre el Mar Cantàbric i el Mar Mediterrani nord-occiental i els seus impactes sobre l’ecosistema marí, amb una perspectiva multidisciplinar que inclou la oceanografia, la pesca, la geologia, la biologia i la ecologia.
En el projecte convergeixen diversos grups d’investigacío de prestigi: el GRC en Geociències Marines de la Universitat de Barcelona, el Grupo de Ecología de Sistemas Acuáticos de la Universidad de Oviedo, juntament amb el Centro de Experimentación Pesquera del Principado de Asturias, el GRC de Recursos marins Renovables de l’Institut de Ciències del MAR CSIC de Barcelona, i el, en particular, GRC d’Ecologia Bentònica del Centre d’Estudis Avançats de Blanes (CEAB).

La participació del CEAB s’ha centrat en l’estudi taxonòmic i ecològic de la infauna (els invertebrats que viuen associats al sediment), les seves relacions amb el medi ambient i el paper que juguen a en xarxa tròfica del ecosistema dels canons i en l’estudi de la diversitat de la fauna associada als dipòsits de fusta submergida. L’equip del CEAB que participa en el projecte està liderat per en Daniel Martin, i el formen la Chiara Romano (fauna xil·lofila), la Marta Segura (macroinfauna) i la Sara Roman (meioinfauna). El projecte compte també amb la participació d’altres membres del GRC d’Ecologia Bentònica del CEAB, com son la en Xavier Turon i la Magda Guardionla (aproximació genètica a la diversitat de la infauna).

Finalment, destaca també la contribució de l’Observatori Operacional del Mar Català (OOCS) i el seu responsable, Nixon Bahamon. En particular, l’OOCS aporta valuosa informació oceanogràfica de l’àrea de rompent del canó i contribueix a l’anàlisi de la informació tant de l’ambient pelàgic como bentònic.

Enllaç al reportaje del projecte el·laborat per Miramar Televisió