El CEAB celebra el “Dia Internacional de la Dona i la Nena a la Ciència”

L’11 de febrer va ser el “Dia Internacional de la Dona i la Nena a la Ciència”. El Centre d’Estudis Avançats de Blanes (CEAB-CSIC)  va celebrar la diada el passat dijous organitzant una xerrada.

Teresa Alcoverro, investigadora del nostre centre, va comentar una presentació  on es reflectia la diferent proporció d’homes i dones que hi ha en els centres del CSIC, i en especial en els de l’àmbit de les ciències naturals. Vam comprobar que mentre que a les àrees administratives les treballadores són majoritàriament dones, quan parlem de tècnics la proporció s’equipara, i ja dins la carrera científica veiem com, en les seves escales superiors, el nombre de dones cau en picat.

Com a causa principal d’aquesta desproporció s’apunta a la maternitat  en un moment crític de la carrera d’investigació en que les diferències entre estudiants pos-doctorals homes i dones es fan màximes (efecte Mateu) mentre que la discriminació, si existeix, cada cop és més reduida.

La presentació va concloure amb el testimoni de Iosune Uriz, professora d’investigació del nostre centre que ha assolit arribar al cim de la carrera científica. Va ratificar que la clau que va fer possible que ella hagués arribat a on és ara, és precisament no haver patit els impediments abans mencionats.

L’acte va finalitzar amb un torn de preguntes, on es van posar sobre la taula experiències personals, reflexions, i possibles mesures perquè en un futur proper les places que s’ofereixin dins el món científic s’adjudiquin per mèrits personals i no per raó de sexe.