Microplastic Watchers s’amplia a més platges de la Costa Brava

El projecte de ciència ciutadana Microplastic Watchers treballa amb més de seixanta centres educatius de Catalunya i les Balears, per diagnosticar la contaminació de les platges per microplàstics. Es tracta d’una iniciativa de la plataforma Observadors del Mar que coordinen 3 centres del CSIC de Catalunya i Balears.

Microplastic Watchers uneix recerca amb aprenentatge i conscienciació. Els centres agafen mostres un cop al mes durant almenys mig any. El control no para durant les vacances escolars, ja que llavors la feina s’intenta cobrir amb col·laboracions d’entitats locals com centres cívics i, fins i tot, alguna biblioteca que s’ha interessat per participar-hi.

El material recollit els cursos anteriors ha servit per elaborar comunicacions científiques que s’han presentat al congrés internacional Micro 2018, celebrat a Lanzarote i, ara, el CEAB treballa en la redacció d’un article científic que avançarà algunes conclusions de la recerca. La recollida de dades donarà respostes a preguntes com ara quina és la composició del microplàstic, les diferències de concentració entre platges o com influeix, si és que ho fa, la forma i l’orientació de l’espai.

 

El projecte s’ha difós a través de diverses actifitats i també en diferents mitjans per donar a conèixer el projecte a la ciutadania.

https://www.diaridegirona.cat/comarques/2019/12/02/jornada-mostreig-conscienciacio-contra-micro/1016829.html

https://www.diaridegirona.cat/comarques/2019/12/02/projecte-ciencia-ciutadana-analitza-contaminacio/1016830.html

http://elfarfm.cat/a-la-carta/destacat/medi-ambient-iniciatives-mediambientals/ a partir del minut 17.