Activitats de divulgació

El CEAB realitza una tasca important de divulgació científica amb activitats per a professors, estudiants i públic en general (exposicions, conferències, …).

JORNADA DE PORTES OBERTES

Cada any durant la Setmana de la Ciència a finals de novembre el CEAB obre les seves portes a visites d’estudiants, escoles d’adults i públic general. L’objectiu és que ens conegueu in situ, qui som i què fem  transmetrent durant la visita a tothom que s’acosta al centre la importància de la recerca i el paper dels científics a la nostra societat.

Què fem?
Es fa una visita guiada pel centre, els laboratoris, la zona d’immersió i la zona d’aquaris. A més a més al llarg dels anys hem elaborat tallers relacionats amb temes tant interessants com la gestió de la platja de Blanes, la problemàtica del mosquit tigre, la introducció d’espècies exòtiques als estanys del Pirineu, el funcionament de la boia oceanogràfica de l’observatori marí del CEAB entre d’altres.

Els projectes canvien i amb ells els temes tractats durant les jornades és per això que us animem a venir, sempre trobareu alguna cosa nova i interessant per conèixer!

VINE A CONÈIXER LA CIÈNCIA QUE FEM BEN APROP!

Des de fa 2 anys al finals de primavera, els científics del Centre ens convertim en divulgadors i divulgadores de la ciència, amb l’objectiu d’apropar-la a la societat i fomentar-ne la curiositat i l’interès. Per això, d’una manera molt visual i pràctica, a través de tallers i petits experiments els participants poden conèixer de ben a prop alguns dels  projectes del CEAB al passeig de mar de Blanes amb el camió-laboratori MOVILAB.

Compten doncs amb la col·laboració del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), la Fundación Española para la Ciencia y la Tecnologia (FECYT) i la Fundació Padrosa, que van promoure fa uns anys el projecte MOVILAB amb l’objectiu de difondre el coneixement científic i amb el que han recorregut tota la península.

COL·LABORACIONS

La plataforma OBSERVADORS DEL MAR vol ser el punt de trobada entre ciutadans i científics per investigar junts l’estat actual del nostre mar.

Si t’agrada el mar, busseges, navegues, pesques, fas esports aquàtics tant de forma professional com aficionat o vas a la platja, t’animem a col·laborar en aquest projecte de ciència ciutadana!

Pots participar en la investigació aportant les teves observacions i experiència. Volem entendre millor els efectes que l’escalfament global, la contaminació, els canvis de biodiversitat, les invasions d’espècies exòtiques i la sobrepesca estant tenint sobre el nostre mar. Per això, recollim observacions i albiraments sobre la distribució i abundància d’espècies marines comuns, l’aparició d’espècies marines ‘rares’ o invasores, o la presència d’efectes sobre l’ecosistema (mortalitats d’organismes, contaminació superficial i del fons).

Aquesta plataforma de projectes, coordinada des de l’Institut de Ciències del Mar de Barcelona (CSIC) compta amb l’ajut dels ciutadans com tu i la participació d’investigadors de diferents centres de recerca nacionals i internacionals per establir un diàleg recíproc al voltant d’aquestes temàtiques.

Tots els projectes estan lligats amb alguna investigació en curs, des del CEAB participem directament en els següents: