El projecte Plasticopyr estudia la contaminació per plàstics als rius del Pirineu

Helena Guasch, del Centre d’Estudis Avançats de Blanes (CEAB), és una de les investigadores principals del projecte europeu Plasticopyr, que té com a objectiu estudiar com fer compatible el turisme amb la conservació dels ecosistemes fluvials. Aquests dies estan agafant mostres als rius del Ripollès per estudiar com reduir la contaminació per plàstics als ecosistemes de muntanya.

En el projecte també hi participen científics d’Andorra i França, que treballen plegats per avaluar i divulgar l’impacte ambiental d’aquests residus i buscar solucions per reduir-ne la seva presència. El projecte Plasticopyr també vol posar èmfasi en la prevenció, en la participació ciutadana per conscienciar de la gravetat del problema, i en buscar la col·laboració dels agents del territori, per resoldre aquest problema tot buscant solucions conjuntament.

L’impacte que els plàstics tenen en entorns fluvials encara no s’ha quantificat. Aquest estudi analitzarà mostres d’aigua extretes al Ripollès en diferents períodes de l’any. Aquests dies s’ha treballat sobre el terreny i està previst que es repeteixi en diferents períodes com ara el desglaç, moment en què es podrà analitzar la influència del turisme de neu en el medi.

L’estudi analitza i quantifica els plàstics recollits als rius i als seus entorns, tant els de grans dimensions (ampolles, bosses), com els microplàstics que hi ha a l’aigua. La idea és quantificar els plàstics que queden acumulats a la llera i aquells que seran transportats aigües avall, podent arribar fins i tot al mar.

Per altra banda, l’estudi també inclou possibles solucions, com ara avançar en economia circular o canviar hàbits. Aquí és on és necessària la participació ciutadania, que ha de ser clau per minimitzar l’impacte dels residus plàstics.

El projecte té una durada d’uns 3 anys i també hi participa Andorra i França. El 65% del projecte està finançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER).

 

Diari de Girona

Nació Digital