Un estudi revela que les aus marines passen el 40% del seu temps en alta mar

  • Els científics han vist que els albatros i els seus parents els petrells, passen el 39% del seu temps en llocs on cap país té jurisdicció.
  • Els albatros i els petrells són el grup d’aus més amenaçat de l’món, amb més de la meitat de les espècies en risc d’extinció.
  • Aquesta troballa destaca la necessitat de cooperació internacional per assegurar una protecció que s’estengui més enllà de les fronteres de qualsevol país.

Els albatros i els petrells passen el 39% del seu temps en llocs on cap país té jurisdicció. El resultat prové d’un nou anàlisi global dels moviments d’aquestes aus marines, altament amenaçades, durant tot l’any, acabat de publicar a la revista científica Science Advances.

L’equip internacional d’investigadors format per més de 70 col·laboradors, entre ells l’investigador Daniel Oro de el grup d’Ecologia Teòrica i Computacional del Centre d’Estudis Avançats de Blanes (CEAB-CSIC), va rastrejar els moviments de 5.775 individus pertanyents a 39 espècies utilitzant petits dispositius electrònics.

Van descobrir que totes les espècies creuen regularment els oceans de diferents països, el que significa que cap nació pot garantir adequadament la seva conservació. A més, totes les espècies depenen dels recursos a alta mar, en àrees d’aigües internacionals i que cobreixen la meitat dels oceans de món i un terç de la superfície terrestre.

Fig 1. Seguiment de dades i distribucions durant tot l’any d’albatros i petrells grans. (A) Llocs d’estudi (quadres vermells oberts) i el nombre de posicions diàries derivades d’ocells rastrejats. (B) Riquesa d’espècies d’ocells adults en un any de reproducció. (C) Temps passat durant un any de reproducció. Les cèl·lules indiquen la quantitat total de temps que ha passat la població reproductora mundial d’albatros i petrells grans en un any. Les línies grises al mar representen fronteres dels ZEE nacionals. La protecció legal en aigües internacionals és inadequada

Les aus marines com els albatros són els rodamóns per excel·lència, però aquest increïble estil de vida els fa vulnerables a les amenaces en llocs on la protecció legal és inadequada , diu Martin Beal, autor principal de l’estudi en el Centre de Ciències Ambientals i Marines de l’Institut Universitari de Lisboa (ISPA).

Els albatros i els seus parents propers, els petrells, es troben entre els animals més amenaçats de l’món, amb més de la meitat de les espècies en perill d’ extinció. Mentre estan al mar, troben moltes amenaces, que inclouen lesions o mortalitat a causa de l’activitat pesquera, la contaminació i la pèrdua de les seves preses naturals a causa de la sobrepesca i els efectes de l’escalfament climàtic.

Falta un marc legal global per a la conservació de la biodiversitat

Segons la coautora Maria Dias, de BirdLife International, “les interaccions negatives amb les pesqueres són particularment serioses en aigües internacionals perquè hi ha menys monitoratge de les pràctiques de la indústria i de l’acompliment de les regulacions. A més, més enllà de la pesca, actualment no hi ha un marc legal global per abordar la conservació de la biodiversitat en alta mar”

L’estudi sorgeix mentre l’Organització de les Nacions Unides (ONU) està discutint un tractat global per a la conservació i l’ús sostenible de la biodiversitat en aigües internacionals.

El nostre estudi mostra de manera inequívoca que els albatros i els petrells gegants necessiten una protecció que s’estengui més enllà de les fronteres de qualsevol país , diu Martin Beal, i afegeix, aquest tractat representa una gran oportunitat perquè els països es comprometin a protegir les espècies on sigui que es trobin.

Les mesures legals que es discutiran en el marc de el tractat, com ara la del deure de realitzar avaluacions d’impacte ambiental de les activitats industrials en alta mar, poden ajudar a reduir l’impacte en les espècies que es troben en alta mar.

Els animals no tenen el concepte de fronteres humanes. El que hem mostrat amb les aus marines passa també en altres animals marins, com les tortugues, les foques, les balenes i els peixos. Per assegurar la seva supervivència, hem de treballar junts per protegir i conservar l’oceà global , ha afegit Martin Beal.

La cooperació entre països ha estat bàsica per a l’estudi

L’estudi ha estat possible gràcies a la cooperació de desenes d’investigadors de setze països, que van acordar compartir les seves dades a través de la Seabird Tracking Database, un repositori administrat per el BirdLife International per facilitar les col·laboracions internacionals entre investigadors que treballen en la conservació d’aus marines.

El Centre d’Estudis Avançats de Blanes (CEAB-CSIC) ha participat en el projecte aportant dades de seguiment de radiotracking a grans escales espacials de la migració de les baldrigues. Les baldrigues són unes aus marines que crien a illes de la Mediterrània durant l’estiu i que a l’hivern poden arribar a creuar el Atlàntic fins a quatre vegades, entre el Carib, el corrent de Benguela i les costes argentines. Les espècies del present estudi ocupen totes les regions pelàgiques del planeta i donat el seu estat de conservació es crea la necessitat de protegir aquestes regions en benefici de la resta de l’ecosistema.

Es tracta d’un repte majúscul, com passa sempre que anem més enllà de les jurisdiccions de cada país, comenta Daniel Oro, investigador del grup d’Ecologia Teòrica i Computacional del CEAB-CSIC.

Referència:

Comunicat de Premsa:

Nota de Prensa_Global political responsibility for the conservation of albatrosses and large petrels (ESP)