Ciutadania i món científic: una aliança decisiva

S’entén per ciència ciutadana la recerca científica que compta amb la participació activa de persones no especialitzades. Els seus beneficis han fet que estigui en auge i s’apliqui en camps d’investigació ben diferents. El CEAB-CSIC ho fa des de ja fa un bon temps en el marc de projectes com Mosquito Alert o Observadors del Mar.

Aquesta manera de fer ciència, que s’està promovent entre tots els centres del Consejo de Investigaciones Científicas, ha estat un dels grans eixos de les II Jornades de Cultura Científica y Ciencia Ciudadana del CSIC, celebrades a Madrid aquests 15 i 16 de juny.

Una de les nostres professionals-Aitana Oltra- hi ha exposat com s’ha dut a terme l’estratègia de ciència ciutadana del grup de treball que lidera. Es preveu que aquest pla es comenci a implementar en breu.

Les Jornades busquen posar en comú experiències, estrènyer llaços i enfortir la xarxa de cultura científica, així com avançar en els eixos estratègics de ciència ciutadana, ciència inclusiva, grans espais de divulgació, esdeveniments globals i educació, als que se sumen el d’Avaluació i, en un futur proper, el de Ciència Avançada.

També serveixen per aprofundir en iniciatives innovadores i motivadores dels instituts, els centres i les unitats del CSIC.

Gemma Agell del CEAB-CSIC fent extensiu el premi a totes les persones que han col·laborat en la iniciativa Microplastic Watchers. Jornades CSIC, 16 de juny.

Premi per a Microplastic Watchers

Dins aquestes Jornades s’han lliurat els primers Premis de Cultura Científica i Ciència Ciutadana.

Un d’ells, l’accèssit en la modalitat de projectes de Ciència Ciutadana, ha estat per Microplastic Watchers, integrat a la plataforma de ciència ciutadana Observadors del Mar.

Del projecte, coordinat pel Centre d’Estudis Avançats de Blanes (CEAB-CSIC) en col·laboració amb l’Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC), el jurat n’ha ressaltat “la capacitat d’introduir el mètode científic als més joves” i de “sensibilitzar en la importància de la conservació del medi marí”, així com la seva “multidisciplinarietat”.

Gemma Agell, responsable de la línia de divulgació del CEAB-CSIC ha agraït la distinció i, al seu torn, ha donat les gràcies a tots els mestres, alumnes, centres i entitats que hi ha participat.

Microplastic Watchers va néixer el 2016 arran de la creixent problemàtica de contaminació per residus plàstics al medi marí. El seu objectiu és involucrar la ciutadania a fer un diagnòstic de la presència, abundància i variabilitat de microplàstics i mesoplàstics a les platges, a més de sensibilitzar sobre el problema. Fins ara, la iniciativa ja s’ha dut a terme a diferents punts de Catalunya, a les Illes Balears i a Andalusia, amb una participació aproximada de 9.300 persones.

 

Recursos addicionals:

Resum del contingut de les jornades: https://twitter.com/iaa_csic/status/1670756499222675456

Podeu veure i escoltar les jornades completes a:

https://www.youtube.com/watch?v=ocavPAhlNl8 (15 de juny)

https://www.youtube.com/watch?v=Op4ORx5hAeA (16 de juny)