Kike Ballesteros, investigador del Centre d’Estudis Avançats de Blanes (CEAB-CSIC) participa en l’expedició Patagonian Fjords, del programa Pristine Seas de National Geographic.

El parc nacional de Kawésqar és un dels parcs més grans del món i el segon parc terrestre més gran de Xile. Inclou grans extensions dels arxipèlags de les províncies de Magallanes i Última Esperanza, així com la meitat d’Illa Riesco. Els seus paisatges són un mosaic de serralades, boscos, glaceres, fiords, llacs, aiguamolls i valls –ecosistemes verges de bellesa inigualable– i acullen una gran varietat d’espècies vegetals i animals. La fauna salvatge terrestre única de la regió inclou els huemul, puma, gato montés, culpeo i chilla.

La Reserva Nacional de Kawésqar acull àmplies zones d’algues gegants i colònies d’aigües poc profundes de coralls d’aigua freda. Les comunitats marítimes associades als canals de la regió i els fiords continentals formen un ecosistema únic, extremadament important per al funcionament de tota la regió.

L’objectiu d’aquesta expedició, com de la resta d’expedicions de Pristine Seas, és monotoritzar àrees verges del oceans, per instar als països als quals pertanyen que adoptin les mesures necessàries per preservar aquests espais pristins de l’acció de l’home, declarant-los zones protegides.

 

Podeu seguir l’expedició en aquest enllaç: https://www.nationalgeographic.org/projects/pristine-seas/expeditions/patagonian-fjords/