Platges i nivell del mar. Rafael Sardá (CEAB-CSIC) al programa “Latituds” del C33

El programa del Canal 33 “Latituds” va abordar el passat 10 de desembre la problemàtica de les platges i el nivell del mar. Diferents investigadors van apuntar que les causes principals de la disminució de la sorra a les platges catalanes són la manca de sediments per la sobreexplotació dels aqüífers o per l’ocupació de les lleres dels rius, el canvi climàtic, la pujada del nivell del mar, els temporals cada vegada més intensos, o la construcció de ports. Reclamen que s’actuï ràpidament perquè el dany no sigui irreversible.

Rafael Sardá, investigador del centre d’Estudis Avançats de Blanes, es va centrar en el cas concret del delta de la Tordera. Les causes que enumera per explicar el deteriorament d’aquesta zona litoral són, d’entre altres, l’extracció de la sorra del riu i del mar, el fet de posar pous a la platja, les esculleres, o la canalització del riu.

Per revertir el problema d’aquesta zona litoral a cavall entre el Maresme i la Selva, cal una actuació conjunta dels diferents organismes públics i agents socials, cosa que es fa difícil per la fragmentació de les competències entre les diferents administracions, que ha fet que fins ara cadascú hagi intentat resoldre el problema pel seu comte.

Malgrat tot, la recent creació de la Taula del Delta i la Baixa Tordera, intentarà esmenar aquesta deficiència i treballar per trobar solucions conjuntes entre tots els agents involucrats.

El programa també ofereix altres solucions que científics de centres d’investigació de casa nostra han aplicat per revertir el deteriorament de zones del litoral català actualment en clara recessió.

 

Latituds. Platges i nivell del mar. 10/12/20187