Brots de ciència

El Centre d’Estudis Avançats de Blanes (CEAB-CSIC) és present a Ràdio Blanes amb l’espai Brots de ciència. Cada setmana l’Anna Oliver  apropa la ciència que es fa al nostre centre al públic blanenc. Hi tracta temes d’interès general relacionats amb els ecosistemes aquàtics i, en molts casos, vinculats a la nostra vila. Ho fem amb un lleguatge amè i entenedor que vol fer arribar als oients el coneixement i la recerca que es du a terme al CEAB.

Els plàstics són un gran invent molt mal implementat que està ofegant el mar

Els problemes derivats de l’acumulació de plàstics als mars i oceans del món ha posat en alerta als científics a nivell mundial.
Les accions per prevenir, minimitzar i combatre els residus al mar són més necessàries que mai. Cal abordar el cicle complet de gestió de les deixalles, amb estudis i diagnòstics que ens permetin prevenir i mitigar el problema i definir accions que reforcin la col·laboració i conscienciació. Això és el que fa el projecte Plàstic 0, de la plataforma de ciència ciutadana Observadors del Mar, en la qual també treballa el CEAB.

Programa emès el 18 de gener del 2019

Podcast del programa

Llegeix el programa d’avui

Podem preveure l’arribada de microbis perillosos?

Sabem que els fenòmens atmosfèrics són capaços de transportar microorganismes d’un lloc a l’altre del planeta. Podem saber si alguns d’aquests microbis poden ser d’espècies perilloses, com patògens o resistents als antibiòtics?

Programa emès el 11 de gener del 2019

Podcast del programa

Llegeix el programa d’avui

Com es pot millorar la qualitat de l’aigua dels nostres rius i rieres?

Les actuacions tenen dues vessants: Per una banda construir més estacions depuradores d’aigües residuals, i per altra potenciar la capacitat d’autodepuració utilitzant tècniques de bioenginyeria.

Programa emès el  21 de desembre del 2018

Podcast del programa

LLegeix el programa d’avui

Quins problemes comporten i com combatre les espècies invasores?

Des del CEAB fa anys que treballem en el seguiment de les espècies invasores, en la detecció precoç, en el control de la seva dispersió, en protegir les espècies autòctones i en la conservació dels ecosistemes aquàtics naturals.

Programa emès el 14 de desembre del 2018

Podcast del programa

Llegeix el programa d’avui

“Limnopirineus, recuperar la naturaleza perdida”, article publicat a la revista “El mundo de los Pirineos”, va ser goardonat amb el 23è Premi Pirene de Periodisme Interpirinenc.

Dins del projecte s’estan fent un bon nombre d’accions de conservació al Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, el Parc Natural de l’Alt Pirineu, i a l’Estanho de Vilac, situat a la Vall d’Aran. També han dedicat bona part dels esforços a fer una bona divulgació de la seva tasca, de la situació d’aquests paratges, de les mesures que estan duent a terme i dels resultats que van obtenint.

Programa emès el 7 de desembre del 2018

Podcast del programa

Llegeix el programa d’avui

Els resultats del projecte Blue Natura, al Parlament Europeu

Arrel de l’Acord de París pel Canvi Climàtic del 2015, els països van assumir una sèrie de compromisos generals per combatre el canvi climàtic i impulsar mesures i inversions per a un futur baix en emissions de carboni. Per reduir les concentracions de carboni a l’atmosfera cal minimitzar-ne les emissions, però també cal preservar i restaurar aquells ecosistemes que el segresten de l’aire i l’emmagatzemen durant anys i panys. El projecte LIFE Blue Natura compte quina quantitat de l’anomenat Carboni Blau retenen i quina quantitat absorbeixen anualment les praderies i maresmes que tenim a la UE.

Programa emès el 30 de noviembre del 2018

Podcast del programa

Llegeix el programa d’avui

Nou èxit de la Setmana de la Ciència blanenca

Des del 9 al 16 de novembre s’han realitzat activitats per l’alumnat de Secundària a la Biblioteca Comarcal de Blanes, s’hi ha fet xerrades i s’ha projectat un domumental a la Sala de Plens de l’Ajuntament.
Com cada any, també s’han obert les portes del centre a tots aquells interessats en conèixer el CEAB des de dins. Ens han visitat al voltant de 500 alumnes de 4rt d’ESO i de Batxillerat.

Programa emès el 23 de noviembre del 2018

Podcast del programa

Llegeix el programa d’avui

Els bacteris són la base de tot ecosistema

Són els primers essers vius que arriben i els únics capaços de preparar un ambient deshabitat per a facilitar l’arribada d’altres espècies al llarg del procés de colonització.
Gràcies a l’arribada de les tècniques genòmiques i de seqüenciació massiva de l’ADN, les creixents bases de dades i sofisticades simulacions informàtiques, els investigadors poden reconèixer patrons i tendències dels microbis que fan possible predir els canvis en la biodiversitat i formes de vida colonitzadores.

Programa emès el 16 de noviembre del 2018

Podcast del programa

Llegeix el programa d’avui

Setmana de la Ciència 2018 al CEAB

Enguany, organitzem tota una sèrie d’activitats pensades per a un gran ventall de públic que vulgui conèixer la recerca científica de més a prop. En aquestes activitats hi tenen lloc des dels més petits fins als més grans i hi tocarem temes ben interessants. Tots relacionats amb el medi ambient, l’ecologia, el canvi climàtic, la protecció i conservació dels ecosistemes i la seva gestió integrada, que permeti la perfecta convivència entre les persones i la natura.

Programa emès el 9 de noviembre del 2018

Podcast del programa

Llegeix el programa d’avui

La platja de Blanes com a espai clau en el desenvolupament econòmic, cultural i social de la vila

Les platges catalanes retrocedeixen entre 10 i 20 cm cada any per la pujada del nivell del mar, però el delta de la Tordera perd 120 cm cada any. Aquest metre anual de més es deu a la mala gestió de la costa i del riu. Evidentment, no podem enderrocar tot el front marítim de Blanes, però sí podem regenerar el delta de la Tordera i recuperar la platja perduda. D’aquesta manera podrem allunyar les infraestructures de l’abast dels temporals.

Programa emès el 26 d’octubre del 2018

Podcast del programa

Llegeix el programa d’avui

Plàstics a tot arreu

Des del CEAB fa un temps que realitzem estudis sobre la gran quantitat de plàstic que trobem al mar Mediterrani i també com afecta al medi ambient. Gràcies a la ciència ciutadana i la participació de les escoles, també estudiem la presència d’aquestes partícules a les platges, la qual cosa ens permetrà fer una radiografia molt precisa de la problemàtica i dissenyar programes d’actuació per combatre-la.

Programa emès el 19 d’octubre del 2018

Podcast del programa

Llegeix el programa d’avui

Programa Joves i Ciència

El Joves i Ciència és un programa impulsat per la Fundació Catalunya La Pedrera que té com a objectiu primordial fomentar les vocacions científiques dels joves estudiants. El CEAB hi ha participat amb el projecte “Els ecosistemes aquàtics d’alta muntanya davant els reptes del canvi global”. Un projecte on els alumnes s’endinsen en el món dels estanys, fonts naturals i torberes dels Pirineus. El CEAB també ha acollit 3 estudiants durant l’estiu que han treballat fent recerca directament amb els científics del centre, per així comprendre com és realment la feina dels investigadors i investigadores.

Programa emès el 5 d’octubre del 2018

Podcast del programa

Llegeix el programa d’avui

Les esponges marines i el cicle del silici

Les esponges marines són animals molt abundants als ecosistemes que trobem al fons del mar. Per tant, són organismes comuns als oceans, independentment de la latitud i de la profunditat a la què ens fixéssim. Són éssers vius capaços de formar agrupacions enormes i estendre’s al llarg de zones molt grans del fons marí.
Com que les podem trobar a molts llocs i en grans quantitats, les seves funcions poden tenir un paper molt rellevant dins dels ecosistemes marins del món. El 80% de les espècies d’esponja utilitzen un nutrient molt important al medi marí per formar els seus esquelets, el silici.

Programa emès el  28 de setembre del 2018

Podcast del programa

Llegeix el programa d’avui

Presentació de la segona temporada de Brots de ciència

Com a novetats d’aquest curs, el CEAB s’està centrant en transferir el coneixement que genera i acostar-lo a les empreses i gestors ambientals que el poden aplicar per resoldre els reptes socials més urgents en matèria de medi ambient i biodiversitat. Seguim treballant per millorar la sostenibilitat del centre i reduir al màxim la nostra petjada ecològica i hem posat en marxa una Comissió que treballarà per la igualtat de gènere i la conciliació laboral i familiar del nostre personal.

Programa emès el 21 de setembre del 2018

Podcast del programa

Llegeix el programa d’avui