Finalitza la tercera temporada de Brots de Ciència

Aquesta tercera temporada ha sigut molt curta, però també intensa, farcida de nous projectes i descobriments, tant preocupants com esperançadors. Després d’un estiu llarg, ple de campanyes i treballs de camp arreu del món i també a casa nostra, han vingut uns mesos de tancar-nos a treballar amb tot el que havíem recollit. Per nosaltres, els propers mesos seguiran sent així. Treballant en equip, fent experiments, pensant i reflexionant molt, i descobrint les veritats que encara ens amaga la natura.

Com ja sabeu tots, el CEAB és un centre de recerca en ecologia aquàtica, tant al medi marí com al continental. És a dir, que estudia els éssers vius que viuen a l’aigua, ja sigui dolça o salada, com viuen, com s’organitzen, com els afecta el canvi climàtic i global i com podem gestionar el medi per garantir la seva conservació i, a l’hora, una bona convivència amb la societat.

En aquesta temporada, us hem parlat d’un fabulós descobriment dels nostres investigadors i investigadores de l’URL, amb el qual hem vist que podem reduir en gran mesura la contaminació per nitrats de les aigües dels rius utilitzant residus de l’elaboració de la cervesa. En un moment d’emergència climàtica i global, els resultats obtinguts ens fan pensar que estem cada cop més a prop de resoldre un dels problemes més greus que tenim actualment i això ens dóna moltes esperances i ganes de seguir-hi treballant.

També us hem parlat de que ara sabem que les esponges marines amb esquelet de silici són responsables d’absorbir i retirar del medi grans volums de silici marí. Concretament, extreuen 48 milions de tones de silici marí dissolt a l’any, un 28% més del que es creia fins ara. Gràcies a aquest nou coneixement, ara tindrem molta més informació per preveure com canviarà aquest equilibri tan important per a la vida als oceans amb el canvi global.

Malauradament, però, no tots els descobriments han sigut així d’agradables. De fet us hem parlat de dos temes concrets que ens preocupen i molt. Un és la quantitat de partícules de microplàstics que hem trobat surant a l’Àrea Marina Protegida del Canal de Menorca. 752 milions, gairebé 4 tones. I també del risc d’extinció que pateix el tritó del Montseny degut a l’augment de la cobertura de boscos i l’escassetat d’aigua als cursos fluvials on viu.

De tota manera, i per sort, també us hem pogut portar nous projectes ben excitants, com el del Batec dels rius o Microplastic Watchers, amb els que es busca sensibilitzar i conscienciar a la societat amb la necessitat de conservar els règims hidrològics naturals dels rius i la problemàtica dels microplàstics a les platges. O bé el Big Mosquito Bytes, amb el que pretenem unir el Big Data i la ciència ciutadana de Mosquito Alert per conèixer el risc de que hi hagi una epidèmia de malalties transmeses per mosquits a temps real.

Avui posem punt i final al Brots de ciència. Un programa que ha estat un altaveu per fer-vos arribar el que fem al CEAB, en què treballem i perquè hi treballem I, per suposat, perquè conegueu les activitats que fem per acostar-vos la ciència blanenca als veïns i veïnes de Blanes i dels pobles del voltant, com ha sigut la recent setmana de la ciència, al llarg de 3 enriquidores temporades. Esperem que també ho hagi estat per a tots i totes vosaltres.

Volem agrair enormement a Ràdio Blanes la oportunitat de fer realitat el Brots de ciència i tota la dedicació i suport d’aquests anys. I a Ràdio Tordera que hagin confiat en el programa i l’hagin volgut oferir també als seus oients. Ha estat un plaer enorme per nosaltres fer el Brots, i un aprenentatge constant que de segur que seguirà donant fruits en el futur.

I esperem poder tornar més endavant amb més i millors propostes de divulgació científica. Fins aviat!