El batec dels rius

Has sentit mai el batec d’un riu? Sabies que els rius, de la mateixa manera que el cor de les persones, també batega? El cabal, és a dir, l’aigua que baixa pels rius, varia al llarg del temps en funció de les pluges i les necessitats d’aigua que té la zona per on passen. És per això que cada riu té el seu propi batec característic. Un batec hidrològic que té la capacitat de determinar quines espècies habiten aquell riu, quin funcionament té i quins serveis pot oferir a les persones i al seu medi.

El batec dels rius el podem veure quan mirem la quantitat d’aigua que porta i a quina velocitat baixa. El podem sentir, quan escoltem el so que fa l’aigua que porta. El podem olorar, si som una mica sensibles podrem sentir la olor de l’aigua i la humitat en l’ambient. I també el podem tocar, simplement posant la mà dins l’aigua.

De fet, el batec dels rius ha sigut un aliment per l’art durant molts segles, i són molts els autors i artistes que narren la seva percepció dels batecs a les seves obres. La forma que tenim les persones d’apreciar estèticament als nostres rius a través dels nostres sentits, és una font inesgotable d’inspiració per a la nostra creativitat. I, sinó, pareu-vos un moment a pensar, quants quadres i fotografies de rius heu vist i fet al llarg de la vostra vida?

Els rius tenen caràcter i tenen estats d’humor. Són inquiets, són turbulents, són canviants, però també tranquils, serens i imprevisibles. Igual que la mateixa societat. Són fonts de vida. Són una mostra més de la ciclicitat i del munt de cicles diferents amb els quals es manifesta i funciona la vida que ens envolta. Són fàcils de percebre si prestem una mica més d’atenció. Des del Brots de ciència us n’hem parlat més d’un dels que estudiem.

I és arrel d’aquesta idea, que pot semblar més o menys romàntica, però no per això és menys real o menys certa, neix ‘El Batecl dels Rius’, un projecte de divulgació científica, cooperatiu i sense ànim de lucre que té com a objectius sensibilitzar a la ciutadania sobre el valor que té el règim hidrològic natural dels rius mediterranis a nivell biològic, ecològic i cultural.

Perquè ens entenguem, quan parlem de règim hidrològic natural ens referim a com varia la quantitat d’aigua que circula per un riu amb el temps i l’espai. Les variacions temporals, com ja us deveu imaginar, es donen durant o just després de fortes precipitacions, o bé amb la fusió de la neu a la primavera, que fa créixer el riu. I al revés, quan fa temps que no plou o bé extraiem massa aigua dels aqüífers, i això fa que el riu no porti aigua o en porti molt poca.

El projecte es coordinarà des del CEAB i compta amb la col·laboració de la Universitat de les Illes Balears i la Fundació CSIC. En el marc del projecte es difondran imatges, vídeos i àudios del batec de diversos rius de Catalunya, i notícies relacionades amb aquests ecosistemes. A més, s’instal·laran una sèrie de cartells informatius en diferents rius i rieres catalanes que convidaran a la població a experimentar a través dels seus sentits el batec dels rius.

Els panells, que des de l’octubre ja es poden veure en punts del Besòs, el Ter i la Tordera, informen del règim que tenen aquests rius i perquè és important preservar-lo. A més, convidaran als ciutadans a percebre el batec dels rius i a compartir-ho a través de vídeos i àudios a les xarxes socials. Amb tots aquests arxius multimèdia, es crearà una biblioteca digital a la web del projecte www.batecrius.com on estaran disponibles per a tothom com a eina didàctica per mostrar el batec dels rius en seminaris, xerrades i tallers escolars.

 

Programa emès el 15 de novembre del 2019

Podcast del programa