Ocean Decade Conference: la cimera per definir l’estratègia comuna de protecció de l’oceà

L’esdeveniment se celebra a la ciutat de Barcelona entre aquests 8 i 12 d’abril. S’han previst ponències, presentacions, taules rodones i nombrosos esdeveniments paral·lels en els que professionals, experts en diferents àmbits, podran posar en comú els seus coneixements sobre les principals amenaces que afronta l’oceà i sobre possibles vies de solució.

Es busca elaborar un full de ruta, amb les accions prioritàries a desenvolupar en els propers anys. Serà la “Declaració de Barcelona”, que s’emetria un cop finalitzat l’esdeveniment.

La Conferència de la UNESCO està organitzada, entre altres, pel Consejo Superior de Investigacions Científiques i compta amb la participació de nombrosos investigadors i investigadores dels centres de recerca del CSIC, entre els quals el CEAB-CSIC.

Científics del CEAB duran a terme presentacions i participaran en actes paral·lels, com les projeccions de documentals basats en la tasca de recerca.

Un dels investigadors que hi participarà és Rafael Sardá, que el dia 11 cap al migdia hi parlarà de la recerca “Bussiness for Ocean Sustainability”, premiada pel Financial Times, i que proposa estratègies, practiques i tecnologies innovadores per a les organitzacions empresarials, caminant cap a una economia respectuosa amb l’oceà i amb tota la natura.

Uns dies abans, el dilluns 8 d’abril, s’hi parlarà d’una altra recerca en la que participa el mateix Sardá, del projecte Biopaís, que analitza els impactes ambientals i socials de la implantació de macro parcs eòlics en àrees protegides del Mediterrani.

L’endemà, 9 d’abril, d’11,30 h a 13,30 h, es parlarà de restauració marina i costanera eficaç. En aquesta taula rodona hi participarà una investigadora que col·labora de manera habitual amb el grup de recerca funcionament dels ecosistemes bentònics del CEAB-CSIC. Es tracta d’Adriana Vergés, que hi compartirà els seus coneixements sobre la restauració de boscos de kelp i altres macro algues.

Altres investigadors del Centre com Jordi Boada o Rafa Marcè també participaran en l’esdeveniment, concretament en els actes paral·lels i oberts a tota la ciutadania.

El dia 8, a la Filmoteca de Catalunya s’hi celebrarà l’Ocean Decade Movie Day. A partir de les 16 h es projectaran els documentals “Memòries d’un Mar”– dirigit per Laura Carrau i que narra l’expedició científica al Mar d’Aral liderada per Rafa Marcè- i “MED2050: Más peces que plásticos en el mar!”, que reflexiona sobre l’estat del Mediterrani i les accions per millorar-lo i protegir-lo. Aquest segon documental i la iniciativa de Good Karma Projects MED2050 compten amb la col·laboració del també investigador del CEAB-CSIC Jordi Boada, així com d’altres membres del grup que estudia el funcionament dels ecosistemes bentònics. El projecte de Good Karma per a millorar el Mediterrani també es donarà a conèixer a través d’una exposició fotogràfica exhibida a la seu de l’ICM-CSIC.

L’Ocean Decade

Les Nacions Unides van llançar l’any 2021 la Dècada de l’Oceà per a “restaurar la capacitat de l’oceà de mantenir la humanitat i de regular el clima” i van establir com a límit temporal l’any 2030. La UNESCO ha assumit el paper de promoure durant aquesta dècada la acció per a “salvar els oceans”, orbint la participació a tots els agents implicats: no només a científics, sinó també a empreses, entitats del tercer sector i a tota la ciutadania.

Tota la informació sobre l’Ocean Decade Conference, en aquest enllaç.