El Financial Times premia una investigació liderada pel CEAB-CSIC

El projecte ‘Business for Ocean Sustainability’, ha estat guardonat dins la categoria d’Investigacions Acadèmiques dels premis Responsible Business Education. L’estudi analitza una mostra de 1.664 empreses (69 de les quals treballen directament a l’economia dels oceans) distribuïdes en 19 sectors industrials. Entre els resultats, destaca que prop del 90% de la pressió sobre els oceans procedeix d’activitats realitzades no directament a l’oceà sinó terra endins, com l’agricultura, l’alimentació, els productes químics, l’energia i la moda.

L’estudi, liderat per Rafael Sardà, investigador del Centre d’Estudis Avançats de Blanes (CEAB) del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), ha estat guardonat a la categoria Academic research dels premis Responsible Business Education de la revista Financial Times, que reconeixen les millors investigacions amb un impacte real per a la millora d’empreses i entitats.

El treball guardonat investiga quin és el nivell de conscienciació del sector privat i la seva actuació en relació amb les pressions que pateixen els oceans, com ara l’escalfament, l’acidificació, la sobrepesca, la contaminació o l’eutrofització, entre d’altres. Hi ha participat investigadors de la Universitat de Bocconi, del McKinsey Global Institute i de l’One Ocean Foundation (les tres institucions, d’Itàlia). Els resultats es van donar a conèixer a la revista Ambio.

La investigació ‘Business for Ocean Sustainability’, analitza una àmplia mostra de 1664 empreses -69 que treballen directament en l’economia dels oceans- distribuïdes en 19 sectors industrials. L’objectiu era recopilar informació sobre el que fan les empreses per abordar els reptes a què s’enfronten aquests ecosistemes marins, i donar recomanacions sobre formes pràctiques de reduir-ne l’impacte en l’oceà.

Uneix ciència, medi ambient i economia

Rafael Sardá en un acte recent

Tal com explica Rafael Sardà, “l’estudi fa un diagnòstic sobre la conscienciació i l’activació del món empresarial cap a la sostenibilitat, ressaltant el paper fonamental de l’oceà en el sosteniment del planeta i abordant, en relació amb les pràctiques empresarials, els desafiaments globals que pateix, incloent-hi la crisi climàtica”.

Els investigadors també analitzen les pressions directes i indirectes generades per la indústria i el consum sobre els ecosistemes marins i costaners. Per fer-ho, van demanar l’opinió de 56 científics experts de les principals institucions de recerca a nivell global  sobre la importància de les pressions associades a 17 sectors industrials diferents.

Entre els resultats, destaca que al voltant del 90% de la pressió sobre els ecosistemes oceànics procedeix d’activitats realitzades terra endins, com ara l’agricultura, l’alimentació, la química, l’energia i la moda.

Finalment, apunta Sardà, la investigació “recomana pràctiques per a l’avenç de l’economia cap a una economia blava, cosa que encara no tenim, mitjançant la introducció de sistemes de sostenibilitat corporativa de tercera generació ‘Business in Nature’, basats a reconèixer la necessitat de treballar per millorar l’estat mediambiental de mars i oceans, estendre la intervenció de les companyies al llarg de tota la seva cadena de valor, avançar en ‘innovabilitat’- un concepte que uneix innovació i sostenibilitat- i treballar en col·laboració en les indústries i amb altres agents socials

Baixa conscienciació de la problemàtica dels oceans

Per veure com actuen les empreses davant aquests reptes, el treball examina les pràctiques de rendició de comptes i la divulgació sobre els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), utilitzant el marc de comptabilitat d’impulsors, pressions, estat, benestar i resposta.

Segons els seus informes de sostenibilitat del 2019, només el 7% de les empreses avaluades van revelar informació sobre l’ODS 14 Vida Submarina. Tot i això, el 51% d’aquestes empreses poden considerar-se conscients, en diversos graus, de les pressions que les seves indústries exerceixen sobre els oceans. Menys de la meitat (el 44%) desplega activitats de mitigació i només el 26% n’és conscient i lidera activament respostes empresarials als desafiaments oceànics.

Tècniques d’IA per a les anàlisis

El projecte utilitza el processament del llenguatge natural i la IA per analitzar els informes de sostenibilitat i avaluar la serietat amb la que totes aquestes empreses es prenien els reptes relacionats amb els oceans.

Una de les troballes és que, entre els Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’ONU, el de la Vida sota l’aigua (ODS 14) és un del menys prioritàries per a les empreses. Només la meitat eren conscients dels reptes relacionats amb els oceans als seus sectors. I les que abordaven aquests reptes tendien a afavorir un enfocament reactiu, per exemple, mitigant els riscos per complir els requisits de conformitat.

La investigació recomana a les empreses formes pràctiques de reduir el seu impacte a l’oceà. De fet, un resultat aplicat d’aquesta investigació és la creació de la Ocean Disclosure Initiative, que treballa per conscienciar de les pressions que les empreses exerceixen sobre l’oceà, exigir la publicació de dades clau i proporcionar una metodologia de classificació dels riscos empresarials relacionats amb els ecosistemes marins.

El jurat del premi elogia la investigació com “exhaustiva i bona combinació de fonamentació acadèmica però també pràctica, que sensibilitza sobre un tema lamentablement poc estudiat”. A més d’aquesta investigació, quatre investigacions més han estat guardonades en la mateixa categoria: dues dels EUA, una del Regne Unit i una altra d’Alemanya.

Informació addicional:
– Treball guardonat : Rafael Sardà, Stefano Pogutz, Manlio de Silvio, Virginia Allevi, Aristea Saputo, Roberta Daminelli, Federico Fumagalli, Leonardo Totaro, Giorgia Rizzi, Giulio Magni, Jan Pachner, Francesco Perrini. Business for ocean sustainability: Early responses of ocean governance in the private sector, Volume 52, pages 253–270, (2023)