Reintroducció d’una alga extingida per restaurar un bosc marí al Cap de Creus

L’equip del projecte Marine Forest del CEAB-CSIC ha reintroduït, a la badia de Portlligat (Cadaqués), una alga que va desaparèixer de la zona als anys vuitanta degut a la pressió humana. Es tracta de l’espècie Gongolaria barbata, una alga marronosa del gènere Cystoseira considerada una “enginyera” o formadora d’hàbitats ja que proporciona refugi i recursos a nombrosos organismes marins.

Membres del grup Marine Forest durant les accions de restauració del bosc marí de Portlligat. 2 d’agost de 2023. Autoria: Fundació Damm

Les investigadores i investigadors van cultivar-ne exemplars al laboratori del Centre utilitzant una metodologia innovadora i no invasiva, que evita la manipulació d’adults de les poblacions naturals d’aquesta alga amenaçada.

Van col·locar pedres al fons de tancs plens d’aigua marina. Després, van depositar-hi branques fèrtils de l’alga (recol·lectades sense perjudicar les poblacions donants) per tal de permetre l’assentament dels zigots sobre les pedres de la base del tanc. Passats uns mesos les roques, amb els exemplars juvenils adherits, s’han traslladat i implantat al mar, a la zona del parc natural del Cap de Creus.

El "recluta" ja introduït al fons de la badia de Portlligat. Autoria: Marine Forest/CEAB-CSICMarine Forest ha introduït exemplars joves d’aquesta alga a les aigües de la badia de Portlligat. Emma Cebrián, la investigadora del CEAB-CSIC que lidera el projecte, ha explicat que “mesuren entre un i dos centímetres. Una mida suficient perquè els petits invertebrats no se les mengin i perquè, d’aquí un any aproximadament, puguin ser fèrtils i començar a generar noves algues”. L’objectiu és que es vagin expandint autònomament i recuperin el bosc marí que  hi havia fa quatre dècades.

Recuperar la salut i la resiliència dels ecosistemes

Aquestes accions es fan en punts on s’han pres mesures, on les algues introduïdes tenen oportunitats de progressar.

“El fet que aquí la qualitat de l’aigua hagi millorat ens fa pensar que probablement podrem recuperar l’espècie a la zona”, detalla Cebrián. “Hem de pensar que aquestes algues són poblacions molt vulnerables. Al mateix temps, són molt importants perquè donen estructura i biodiversitat a l’entorn. A escala terrestre, per fer-nos-en una idea, funcionarien com els boscos de roures o alzines”.

El projecte Marine Forest inclou la monitorització posterior de les zones on s’ha implantat individus, per tal de veure com evolucionen i poder determinar si s’aconsegueix l’objectiu de restauració dels boscos marins desapareguts o degradats i, amb ells, de la biodiversitat i la salut dels nostres ecosistemes marins.

El director del parc natural del Cap de Creus, Ponç Feliu, ha assegurat que “si s’aconsegueix recuperar el bosc marí d’aquesta alga -de moment, els primers resultats obtinguts pel projecte són esperançadors- es permetrà millorar el conjunt de l’ecosistema marí. Serà més fort  davant amenaces com el canvi climàtic”.

L’acció de restauració del bosc marí desaparegut fa anys en aquesta zona del Cap de Creus està impulsada per la Fundació Damm.

Informació addicional:
Projecte de recerca Marine Forest