150 persones participen a la vetllada dedicada a l’oceà

S’ha dut a terme a la seu del Centre d’Estudis Avançats de Blanes (CEAB) aquest 29 de setembre, en el marc de la Nit Europea de la Recerca. L’esdeveniment ha tingut per objectiu apropar les evidències científiques que es té, a dia d’avui, sobre l’oceà, les amenaces que afronta i les accions que cal que duguem a terme de manera urgent per protegir-lo.

Ha començat a les 19 h amb la projecció del documental “Mar Pelàgica” de la sèrie d’IB3 “Arxipèlag blau”. La peça s’endinsa en la mar oberta i exposa la importància d’organismes minúsculs, com el fitoplàncton, que allibera vora la meitat de l’oxigen que respirem. Al mateix temps, ens apropa als éssers més grans de l’ambient pelàgic, com les balenes i els dofins, així com als encara força desconeguts habitants de les zones abissals.

Després del documental, els assistents han fet un recorregut per l’exposició “Endinsant-nos en l’oceà” del projecte divulgatiu Ocean Night. S’hi detallen els diferents motius pels que mars i oceans són clau per a la supervivència de la humanitat en el nostre planeta.

El documental i l’exposició han estat el punt de partida perquè els participants a l’activitat formulessin preguntes relacionades amb l’oceà i amb la seva conservació. Personal de recerca del CEAB de l’àmbit de l’ecologia marina les ha respost, apropant les evidències científiques que es tenen fins el moment i intercanviant impressions amb els assistents.

Entre les moltes qüestions plantejades, hi ha hagut: l’impacte sobre la vida marina de la pujada de temperatura de l’aigua del mar, les formes de combatre la contaminació per plàstics, els possibles efectes d’activitats com la de les plantes dessaladores, la tropicalització del Mediterrani, el tipus de medicines que s’obtenen del mar, si la crema solar i altres cosmètics contaminen l’aigua, si la següent generació consumirà peix salvatge, si la humanitat és el principal escull per a la preservació de l’oceà o quines accions podem fer cadascú de nosaltres per a la conservació de la vida marina.

Davant aquesta última pregunta, la investigadora principal del projecte Ocean Night, Meritxell Genovart, ha assenyalat que “tenir cura de l’oceà implica repensar la societat en la línia del decreixement: consumir menys, llençar menys  i contaminar menys”.

Els participants s’han pogut endur a casa un recordatori amb algunes de les accions que cadascú de nosaltres podem implementar per avançar en aquesta línia i tenir cura de mars i oceans.

Informació addicional:
Projecte divulgatiu Ocean Night
Nit Europea de la Recerca